kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Emniyet yetkilileri, Şahin'in evinde ele geçirilen krokiden yola çıkarak buldukları mühimmatların ilk incelemesi sonucu yaklaşık 1 yıl önce gömüldüğünü belirtti. Ancak, bazı mühimmatın 7 Temmuz 2004 tarihli gazeteye sarılmış olması, mühimmatın bu tarih civarında gömüldüğü şüphesini de akla getirdi.

11. Dalga yeraltında

Mutlu ÇÖLGEÇEN - Göksel ÇAĞLAV - Enis YILDIRIM
10.01.2009
İbrahim Şahin'e ait krokilere göre yapılan aramalarda Ankara "Ergenekon kazı alanı"na döndü. Gölbaşı'nda cephaneliğe ulaşıldı. Daha sonra Atatürk Orman Çiftliği ve Saklıbahçe'de kazı başlatıldı. Balâ ve Mamak'taki kazılar bugüne ertelendi..
Ergenekon'da 11. dalga yeraltına uzandı. Özel Harekâtçı İbrahim Şahin'in evinde bulunduğu iddia edilen krokilerle Ankara'da çeşitli kazılar yapıldı. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, krokileri Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne göndererek belirtilen yerlerde kazı çalışması yapılması talimatını verdi. Önceki akşam kazılmaya başlanan Gölbaşı'ndaki, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekât Eğitim Merkezi'ne 3 kilometre uzağındaki arazide çalışmalar dün sabah yeniden başladı. Çalışmalar, bomba imha uzmanları, bomba uzmanı köpekler, olay yeri inceleme ve terörle mücadele ekipleriyle, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'ndan bir binbaşının denetiminde sürdürüldü. 3 yıl önce ODTÜ'den Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen arazide uzman köpekler tara ından yaklaşık 10 yer tespit edildi ve bu alanlar kazıldı. Öğle saatlerinde mühimmatlar bulunmaya başlandı. Metal detektörlerinin de tespit ettiği yerlerde ilk olarak iki lav silahının çıktığı kutular bulundu. Ardından da yaklaşık 50 cm. derinliğindeki bir çukurda 2 poşet bulundu. Bunların içerisinden de 500 gram plastik patlayıcı, 200'e yakın değişik çaplarda mermi, aydınlatma fişeği ve 1 el bombası çıktı.

'1 YIL ÖNCE KONULMUŞ'
Emniyet yetkilileri ve bomba imha uzmanları; Şahin'in evinde ele geçirilen krokiden yola çıkılarak bulunan mühimmatların ilk incelemesine göre, yaklaşık 1 yıl önce gömüldüğü belirtti. Ancak, bazı mühimmatın 7 Temmuz 2004 tarihli gazeteye sarılmış olması, mühimmatın bu tarih civarında olabileceği şüphesini de akla getirdi. Gölbaşı'ndaki çalışmalar saat 11.40'ta bitti. Mühimmatların üzerindeki seri numaraların silinmiş olduğu belirtilirken, el bombası ve diğer mühimmatlar menşesi ve kullanılabilirliğinin tespiti için bomba inceleme merkezine götürüldü.

AOÇ'DE KONTEYNIR ARANDI
Gölbaşı'nda başlayıp, Saklıbahçe, Mamak, Bala'da devam eden kazılar özellikle Atatürk Orman Çiftliği'nde yoğunlaştı. Atatürk Evi'nin yakınlarındaki arazide köpekler, dedektörler ve üç iş makinesiyle kazı çalışması yapıldı. Çalışmalar sırasında bazı ağaçlar da kesildi. Şahin'in Çankaya Yıldız'daki evinde ele geçirilen Atatürk Orman Çiftliği'ne ait krokilerdeki özellikle bazı notlar dikkat çekti. Polis, dün öğleden sonra AOÇ'de başlattığı kazılarda, krokilerde "depo" ve "kasa"olarak nitelendirilen bir konteynırın peşine düşerek derin kazılar yaptı. 20'si sivil, yaklaşık 10 da resmi polis eşliğinde gerçekleştirilen kazılar geç saatlere kadar sürdü. AOÇ ve Saklıbahçe'deki kazı çalışmaları karanlık çöktükten sonra bir müddet daha sürdü ancak daha sonra bugüne ertelendi. Polis, arama çalışması başlattığı koyteynırda Uzi başta olmak üzere daha nitelikli ve uzun menzilli silahların bulunmasından şüpheleniyor. İsrail marka Uzi silahlarının Susurluk davasına konu olan faili meçhul cinayetlerde kullanıldığı belirlenmişti. Ayrıca Şahin'in evinde yapılan aramalarda Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ve ağabeyi Şevket Pamuk'a ait çok sayıda istihbarat bilgi notu da ele geçirdiği öğrenildi.

HATAY'DA ARAMALAR SON BULDU
Krokilere göre, Mamak ve Balâ'da da kazı çalışmaları yapılması bekleniyordu. Ekipler önce harekete geçmesine karşın, karanlıkta kazı yapılmasının güçlüğü nedeniyle kazılar bugüne ertelendi. Akşam saatlerinde ise Hatay'da başlatılan kazı tamamlandı. İskenderun kırsalında kazılar sürerken, istihbari bilgilerin JİTEM kurucusu emekli albay Arif Doğan'ı işaret ettiği öğrenildi. Bölgede bulunması muhtemel muhimmatın da Doğan'a ait olabileceğini değerlendiren emniyet güçleri, Doğan'ın ilişkilerini bu açıdan incelemeye aldı.
Haberin fotoğrafları