kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

VOB'da vergi belirsizliği yerli yatırımcıyı kaçırdı

Kerim KARAKAYA EKONOMİ
09.01.2009
Sıfır stopaj muafiyetinin uzatılmaması nedeniyle yüzde 10 vergi ortaya çıktı. Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem hacmi yüzde 30 düştü..
VOB, kurulduğu günden bu yana en zor günlerini yaşıyor. 2008'in sonunda vadeli işlemler için tanınan sıfır stopaj muafiyetinin uzatılmaması nedeniyle yüzde 10 vergi ortaya çıkınca, yatırımcı VOB'tan kaçmaya başladı. 2009'un ilk haftasında işlem hacmi, geçen yılı aynı dönemine göre yüzde 30 azaldı. VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, henüz yolun başında olan VOB'a adil davranılmadığından şikâyet ederken, yakın bir zamanda vadeli kontratlara uygulanan stopajın yeniden kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Gözler şimdi Bakanlar Kurulu'nun vereceği karara çevrildi. Bakanlar Kurulu'nun endeks kontratları için uygulanan stopajı sıfırlaması, döviz kontratlarına uygulanan yüzde 10 stopajı devam ettirmesi bekleniyor. Çetin Ali Dönmez, henüz yolun başında olan borsa için uygulanan vergi muafiyetlerinin kaldırılmasından şikayetçi olurken, gelişmelerinin sekteye uğradığını belirtti. Dönmez "VOB'da işlem yapanların yüzde 85'i yerli. Bu belirsizlik yatırımcıyı borsadan kaçırıyor, gelişmemize sekte vuruyor" diye konuştu.

'BU DURUM ADALETSİZ'
VOB Genel Müdürü "Vergi avantajları ile teşvik edilmemiz gerekirken, tersine spot piyasadan daha ağır bir stopaj uygulaması ile karşı karşıyayız. Bu VOB'a yapılan adaletsizliktir" dedi. Vadeli işlemlerin yapılmaya başlandığı 2005 yılında 3 milyar TL'lik işlem hacmi oluştu. Bu rakam 2006'da 18 , 2007'de 118 ve 2008'de 208 milyar TL'ye kadar çıktı. Artışta, sıfır stopaj uygulaması büyük rol oynadı. Ancak, 2008 sonuna kadar tanınan sıfır stopaj muafiyetinin uzatılmadı. 2008'in ilk 5 gününde 4 milyar TL'lik işlem hacmi gerçekleşirken, 2009'un ilk 5 gününde işlem hacmi yüzde 30'a yakın gerileyerek 2.8 milyar TL'ye düştü.