kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Eski şartlar kabul edilirse yeni bir ateşkese hazırız"

CİHAN
Giriş Saati : 07.01.2009 12:41
Güncelleme : 07.01.2009 17:06
Yeni Haber
Hamas, İsrail'in ambargonun kaldırılması ve sınır kapılarının açılması gibi maddeleri dahil önceki ateşkesi ihlal etmeyi ve Gazze'deki saldırıları durdurması karşılığında ateşkesi yenilemeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas'ın Şam'da yaşayan siyaslideri Halid Meşal, Hamas'tan daha önce yapılan açıklamayı yineleyerek, "yeni ateşkesin kabul edilebilmesi için eski maddelerin uygulanması gerektiğini" söyledi. Meşal; ambargonun kaldırılmasını, Refah dahil sınır kapılarının açılmasını ve askerlerin çekilmesi içeren her türlü ateşkesi görüşmeye hazır olduklarını vurguladı.

Hamas'ın daha önce öne sürdüğü; ancak Mısır "çok geç olmadan vazgeçilmesi gerektiğini" belirttiği önceki şartlar, ablukanın kaldırılması ve sınır geçişlerinin açılması şeklindeydi. Hamas'ın bunlara eklediği yeni madde ise İsrail'in Gazze'den çekilmesi oldu.

Halid Meşal, Filistin radyosuna yaptığı açıklamada ayrıca "İsrail'in barbarlığı ayrım yapmıyor" dedi. "İsrail'in bu saldırıları özgür olma arzumuzu parçalamıyor" şeklinde konuşan Meşal, İsrail'in ateşkes anlaşmasını ihlal etmesine rağmen, ambargo altında acı çeken Filistinlilerin Hamas'ın ateşkese bağlılığını engellemediğini kaydetti.

Haziran 2008'de varılan anlaşma çerçevesinde Hamas'ın füze saldırılarına son vermesi ve İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının son bulması gerekiyordu. Hamas anlaşmaya bağlı kalmasına rağmen İsrail, ablukayı kaldırmamıştı. 19 Aralık'ta biten ateşkes anlaşmasının ardından İsrail 27 Aralık'tan bu yana Gazze'ye saldırıyor. Bu saldırılarda 600'den fazla insan hayatını kaybederken ölenlerin çoğunluğunu siviller oluşturuyor.