kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bu bir insanlık suçu

BİLGE ESER - DIŞ HABERLER
06.01.2009
Rahip Musallam'ın ağlamaktan sesi titriyordu ama öfkesi çok netti: 'Kiliseler bombalanıyor. Benim evimi de, rahibelerin evlerini de vurdular. Çocuklar saldırılara hedef oluyor. İsrail'e köle olmaktansa ölürüz...'..
İsrail, 11 gündür sürdürdüğü bombardımanın Hamas militanlarını hedef aldığını söylese de ölen sivillerin sayısı her geçen gün artıyor. 2 Ocak'ta Reuters ajansına düşen bir fotoğrafta, savaşın bambaşka bir yüzüyle daha tanıştık. Fotoğraftaki, ölen Hamaslı bir militan değil bir Hıristiyan genç kızdı. Christine Turk adlı 16 yaşındaki bir kız... Evinde 5 kardeşiyle birlikte oyun oynarken hemen üzerlerinden geçen ve bomba yağdıran İsrail savaş uçaklarından korkup kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti Christine... Fotoğraf da onun cenazesindendi. Filistinli Katolik Rahip Manaweil Musallam, cuma günü Gazze bombalar altındayken kendi öğrencisi Turk için kilisede bir ayin düzenledi. 14 yıldır Gazze'de yaşayan ve "Ölene kadar burada kalacağım" diyen 70 yaşındaki Musallam, kiliselerin nasıl bombalandığını, Gazze'deki Hıristiyanların da nasıl korku içinde olduklarını anlattı.

RAHİBİN EVİ VURULDU
"Yaşam bizim için her geçen gün daha da kötüleşiyor. Bombalar ne gece ne gündüz duruyor. Buna savaş denemez. Bu insanlık suçudur. Gazze'de yaşamlar yok ediliyor" diyen Musallam, kilise ile okulun yanında yer alan kendi evinin bir duvarının da yıkıldığını anlattı. "Benim evimi bile vurdular. Rahipler terörist değildir. Rahibelerin kaldığı evlere de füze isabet etti. Çünkü bir okulun yanındaydı. Savaştan kaçanlar o okula sığınmıştı. Öğrencimi, benim elimde büyüyen Christine'imi öldürdüler. O terörist değildi..." dedi ve ardından hıçkırıklara boğuldu.

'KİLİSE GÜVENDE DEĞİL'
Telefonda sesi sürekli kesildi. Çünkü gözyaşlarına hakim olamıyor, yaşadıklarını titreyerek anlatıyor, zor yutkunuyordu. "Pazar ayininizi yapabildiniz mi?" diye soruyorum, "Nasıl yapalım ki. Evden bile çıkamıyoruz. Burada camiler güvende değilse kiliseler hiç değildir. 12'den fazla camiyi bombaladılar. Hem de içinde dua ederlerken..." diye yanıt veriyor.

'ÇOCUKLAR DELİRDİ'
İsrail'in yürüttüğü savaş için "Vahşi" diyen Filistinli rahibe göre çocukların durumu çok daha kötü... "Bu çocuklar şoku atlamıyor. Seslerden uyuyamıyorlar. Çocukların büyük bir kısmı travma yaşıyor. Akıllarını kaybettiler. Sürekli ağlıyorlar. Anneleri bile onları susturamıyor. Dışarı çıkamıyorlar. Yakından geçen uçaklar evlerin camlarını kırıyor. Burada kış var ve hepsi donuyor..." diyen Musallam, yine de Filistin'i asla terk etmeyeceğini söylüyor. Musallam'a göre İsrail'in amacı, onları köle haline getirmek. Ancak Rahip Musallam, "Bugün Gazze'de karşı karşıya olduğumuz budur. Ya ölün ya da köle olun, diyorlar. İsrail'e köle olmaktansa ölürüz..." diyor.

'HAYVAN GİBİYİZ'
Filistinli rahip, "İsrail ne Müslüman ne Hıristiyan ayırmıyor. Sokaklarda insan avlıyor" diyor. Halkın durumunu ise "Hayvanlar gibiyiz " diyerek özetliyor: "Elektrik, su yok. Çocuklar günlerdir temiz su içemiyor. Çünkü İsrail suyu kesti. Kuyudan çıkaracak elektriğimiz de yok ki. Kiliseye bağlı 2 okulum var. Oradaki iki jeneratörü açtım. Çocuklar yemeklerini gelip burada yiyor. Ama yediğimiz yemek insanlar için değil. Hayvanlara verilen pis yemekleri, pis suları içiyoruz. Artık insanlığımız kalmadı..."
Haberin fotoğrafları