kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Agah Özgüç

Güneşe Doğru kayıp

Hülya KARABAĞLI/Hazal ATEŞ/Duygu GÜVENÇ
06.01.2009
Yazar ve eleştirmen Agah Özgüç, Nâzım Hikmet'in 1937 yılında yapıp yönettiği Güneşe Doğru adlı uzun metrajlı filmi ile yine kendisinin yaptığı bazı belgesel filmlerinin kayıp olduğunu söyledi..
Nâzım Hikmet'in Türk vatandaşlığına geri alınması kararından sonra Türk sinemasıyla ilgili arşiv çalışmalarıyla tanınan yazar ve eleştirmen Agah Özgüç'ten çarpıcı iddialar geldi. Agah Özgüç, Nâzım Hikmet'in 1937'de yayıp yönettiği uzun metrajlı sinema filmi "Güneşe Doğru" ile, bu filmden önce çektiği "İstanbul Senfonisi" ile "Bursa Senfonisi" adlı belgesellerin kayıp olduğunu açıkladı. "Güneşe Doğru" da mütareke yıllarında hafızasını yitiren bir gencin hayal dolu dünyasının anlatıldığını vurgulayan Özgüç, filmin dekorlarını Abidin Dino'nun yaptığını, Ferdi Tayfur, Neyzen Tevfik'in de rol aldığını belirtti. Özgüç, Nâzım'ın geçimini sağlamak için 'Mümtaz Osman' takma isimle film senaryoları yazdığını da anlattı. Türk sinema arşivinin kalbi sayılan Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Merkezi de Özgüç'ün söz ettiği filmlerinin arşivlerinde bulunmadığını açıkladı.

MEZARA SALDIRI OLABİLİR
Öte yandan Nâzım Hikmet'in kız kardeşi Saniye Yaltırım'ın torunu Murat Germen, mezarın Moskova'dan Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili ailenin endişesini dile getirdi: "Zarar verilmesinden çekiniyoruz. Burada aynı huzuru bulur mu emin olamıyoruz." Germen, Nâzım'ın çınar ağacı altına gömülmek istediğine dikkat çekti ve "Kendisi adına Anadolu'da bir çınar ormanı yapılabilir" önerisinde bulundu. Görüştüğümüz bir Rus yetkilisi de mezarın taşınmasına sadece ailesinin karar verebileceğini belirtti.