kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Açık Toplum Enstitüsü 'Türk malı' vakıf oldu

Evrim ALTUĞ - SABAH
01.01.2009
'Para Sihirbazı' Soros'un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü'nün Temsilciliği 2009'da Türk vakfı oldu. Temsilcilik, Soros bağı nedeniyle sık sık eleştiriliyordu..
Macar spekülatör, girişimci ve yazar George Soros'la bağlantısı nedeniyle eleştirilere maruz kalan Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye Temsilciliği, kendini lağvederek vakıf halini aldı. Lağvedilen enstitüdeki mütevelli heyeti, yönetim kurulu, danışma kurulu, tamamen yerli olan Açık Toplum Vakfı adı altında devam edecek. Şimdiye kadar Soros'un, merkezi New York'ta bulunan Açık Toplum Enstitüsü'nden finanse edilen kuruluş yerli bağışlarla ayakta kalacak, faaliyet alanında ise herhangi bir değişiklik olmayacak.

ENSTİTÜ DESTEKLİYOR
Kuruluşu Resmi Gazete'nin 20 Ağustos 2008 tarihindeki sayısında yer alan Açık Toplum Vakfı'nın ilk faaliyeti ise Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine destek vermek amacıyla 31 Mart 2001'de kurulan ve kamuoyunda "Akil Adamlar" olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun 13-16 Ocak 2009 tarihindeki ziyareti olacak. Komisyon üyesi olan 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari de 2004 yılındaki "Avrupa'da Türkiye: Bir sözden fazlası mı?" Türkiye Raporu'nun 5. yıldönümünde İstanbul ve Ankara'da temaslarda bulunacak. Ahtisaari ve diğer üyelerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la da görüşmesi bekleniyor. Komisyon, sivil toplum kuruluşları, akademik çevreler, iş dünyası ve medyadan temsilcilerle de görüşerek Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ve AB'ye uyumu konularında değerlendirmelerde bulunacak. British Council ile Soros'un Enstitüsü tarafından desteklenen Bağımsız Türkiye Komisyonu, Türkiye'nin üyeliğine inanmış ve Avrupa kamuoyunu bu yönde etkileyebilecek kişilerden oluşuyor. Komisyonda eski Avusturya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Albert Rohan, eski AB Komisyonu komiseri Hans van den Broek, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'in danışmanı ve London School of Economics'in Dekanı Anthony Giddens, eski AB Komisyonu başkanlarından Marcelino Oreja Aguirre, eski Polonya Dışişleri Bakanı Bronislaw Geremek ve Aşağı Saksonya Başbakanı Kurt Biedenkopf da bulunuyor.