kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Muhalefet seçim sonuçlarını kabul etmiyor

Giriş Saati : 31.12.2008 09:02
Güncelleme : 31.12.2008 17:35
Yeni Haber
Bangladeş'te eski başbakanlardan muhalefet lideri Halide Ziya, genel seçimlerin açıklanan resmi sonuçlarının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Partisi seçimlerden ağır yenilgi alan Ziya, başkent Dakka'da düzenlediği basın toplantısında oylamada hile yapıldığını savundu.

Halide Ziya'nın liderliğindeki Bangladeş Milliyetçi Partisi, 500 üyeli mecliste sadece 30 sandalye kazanabildi. Ülkede 7 yıl sonra yapılan ilk seçimde, Halide Ziya'nın en büyük rakibi ve yine onun gibi eski başbakanlardan Şeyh Hasina büyük bir zafer elde etti. Şeyh Hasina'nın Avami Birliği öncülüğündeki ittifak 260 sandalye kazandı.

Bangladeşli ve uluslararası gözlemciler ise seçimlerin halk iradesini yansıttığı görüşünde. Şeyh Hasina da seçimlerin hür ve adil olduğunu belirtti.

BBC'nin haberine göre, Şeyh Hasina hükümeti her halükarda önemli sorunlarla yüz yüze. Halide Ziya'nın kurduğu son demokratik hükümetin popülaritesi, gıda fiyatlarının ve genelde enflasyonun artması yüzünden azaldı. Şeyh Hasina, enflasyonu indirme ve ülke ekonomisini sağlıklı bir yapıya kavuşturma sözü veriyor.

Bangladeş'de imalat sektörü, büyük oranda ihracata bağımlı. Küresel ekonomik kriz nedeniyle, Bangladeş'in yabancı yatırım çekmesinin daha da zorlaşabileceği ifade ediliyor.

''ŞEYH HASİNA'NIN ZAFERİ GEÇERLİ''

Bangladeş'in de üye olduğu İngiliz Devletler Topluluğu (Commonwealth) gözlemcileri, 29 Aralıkta yapılan seçimi eski başbakan Şeyh Hasina'nın kazanmasının geçerli olduğunu açıkladı.

Şeyh Hasina'nın rakibi Halide Ziya'nın yenilgiyi kabul etmesi için çağrıda bulunan İngiliz Devletler Topluluğu, 2001'den beri ilk kez düzenlenen seçimlerin ''inanılır ve şeffaf'' olduğunu ve demokratik seçim kriterlerine geniş ölçüde uyulduğunu belirtti.

Gözlemciler, ''liderlerin bu fırsatı kaçırmaması ve devlet gereklerini yerine getirmesinin zamanı gelmiştir. Hükümette ya da muhalefetteki siyasi güçlerin karşılıklı anlayış zihniyetiyle çalışmasının ve ülkenin sorunlarını ortadan kaldırmak için işbirliği yapmasının zamanı gelmiştir'' açıklamasında bulundu.

29 Aralıktaki seçimlerde, Şeyh Hasina ezici bir galibiyete imza atmış ve meclisteki 299 sandalyenin 231'i almıştı. Halide Ziya ise sadece 27 sandalye kazanmış ve sonuçlara itiraz etmişti.

AJANSLAR