kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İslam dünyasından Mısır'a Gazze tepkisi

DIŞ HABERLER
30.12.2008
Müslüman Araplar, saldırıya 'yeşil ışık' yakan Mısır'ı 'hain' ilan etti. Mısır ise kendini, "BM ve İsrail medyası önceden biliyordu" diye savundu..
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı beşinci gününe girdi. Dünkü saldırılarda ölü sayısı 375'e çıkarken, yaralıların sayısı ise bin 700'ye yaklaştı. Dün sabahki saldırılarda 10 Filistinli daha yaşamını kaybetti. Hamas'ın roket saldırısında ise iki İsrailli öldü. Dünyada büyük öfkeye yol açan Gazze katliamı, İslam dünyasının Mısır'ı boy hedefi haline getirmesine de yol açtı. Özellikle Araplar, saldırıya 'yeşil ışık' yakan Mısır'ı ihanetle suçluyor. Sokaklarda, gazete köşeleri ve televizyon ekranlarında hemen herkes eleştiri oklarını Hüsnü Mübarek yönetimine çeviriyor. Mübarek'in dün İsrail'in katliamını "vahşi saldırı" olarak nitelemesi de eleştirilerin önünü almadı. Saldırıdan sonra Ürdün, Endonezya, Pakistan, Filipinler, İran, Lübnan, Suriye ile Avrupa ve Asya'da sokaklara dökülen on binlerce Müslüman, İsrail kadar Mısır'a da öfke kustu. Öfkenin fitilini ise Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah çekti. İlk günkü saldırılardan sonra televizyona çıkan Nasrallah, Arap devletlerinin tutumunu, özel olarak da Mısır'ı kınadı. Beyrut'taki kitlesel protesto eyleminde halk, 'İşbirlikçi Mübarek' pankartı taşıdı. Yemen'in Aden kentinde protestocular dün Mısır konsolosluğunu bastı. Can kaybı yaşanmadı.

MISIR GÜNAH ÇIKARDI
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de, isim vermeden İsrail'e karşı ılımlı bir tavır takınan Mısır gibi ülkeleri eleştirmişti. Mısır ise eleştirileri kabul etmiyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt, Türkiye ziyareti dönüşünde ayağının tozuyla devlet televizyonuna çıktı ve İsrail saldırısında bir rolleri bulunmadığını savundu. "Biz, saldırıya engel olmak için İsrail bakanını Kahire'ye çağırdık. İsrail medyası saldırıyı üç gün önce yazdı. İsrail saldırmadan önce BM'yi de bilgilendirdi" dedi.

OBAMA HÂLÂ SESSİZ
İsrail'in saldırısı karşısında sessizliğini koruyan ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama, tatil yaptığı Hawaii'de golf sahasından çıkmıyor. Kendine umut bağlayanları üzen 'sporkolik' Obama, dün protesto edildi. ABD'deki protestoda, Obama'nın seçim sloganına göndermede bulunan göstericiler, "Evet yapabiliriz. İsrail'in askeri operasyonunu durdurabiliriz" pankartları taşıdı. Bu arada, Türkiye'nin Filistin'e yardım programı çerçevesinde gönderdiği tam teşekküllü 5 ambulans, Kerem Şalom geçiş noktasından Gazze Şeridi'ne ulaştırıldı. Ambulanslarla birlikte, Türkiye'den gönderilen şeker ve un ağırlıklı gıda yardımının 70 tonluk bölümünün de Gazze'ye girdiği bildirildi.
Haberin fotoğrafları