kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adalet Bakanlığı 'dinleme' iddialarını yalanladı

Giriş Saati : 31.12.2008 15:23
Güncelleme : 31.12.2008 19:01
Yeni Haber
Adalet Bakanlığı, basında çıkan 'müfettişlerin, hakim ve savcıların telefonlarını hakim izni olmadan dinleyebileceği' yönündeki haberleri yalanladı.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında, "Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle müfettişlerin, hakim ve savcıların telefonlarını hakim izni olmadan dinleyebileceği" yönünde gerçeğe aykırı bir takım iddia ve haberlere yer verildiği belirtildi.

Açıklamada, 24.01.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin 98/ç maddesindeki, "İstinabe, tanık dinlenmesi, arama, el koyma, keşif, haberleşmenin tespiti ve dinlenmesi gibi delil toplama işlemleri sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri ile birlikte 2802 sayılı Kanunun 101. maddesindeki yetkiler kullanılır, Hakim ve Cumhuriyet Savcıları lehine 2802 sayılı Kanunun 85 ve 88. maddelerinde yer alan kısıtlayıcı hükümler dikkate alınır." hükmü hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında "Yönetmelikte delil toplama işlemleri sırasında dikkate alınacağı açıkça vurgulanan Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca iletişimin dinlenmesi ancak hakim kararıyla yapılabilmektedir. Adalet müfettişlerinin, hakim kararı olmadan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması konusunda bir yetkileri bulunmamaktadır. Haberlere konu olan Teftiş Kurulu yönetmeliğiyle de müfettişlere böyle bir yetkinin tanınması söz konusu değildir. 'Yönetmelikte yapılan değişiklikle Adalet müfettişlerinin, hakim ve savcıların telefonlarını hakim kararı olmadan dinleyebileceği' yönündeki iddia ve haberler hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır." denildi.

(CİHAN)