kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeni yıl hedefi: Müslümanların birlikteliği...

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
30.12.2008
Yeni yıla Ortadoğu'da girecek olan Erdoğan'ın hedefi Arap dünyasında birliği sağlamak. Erdoğan bugün Ürdün'de Abbas'la bir araya gelecek..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Suriye ve Ürdün'e gidecek. Gece geç saatlerde Ankara'ya dönecek olan Erdoğan yarın da Mısır'a hareket edecek. Mısır'dan tekrar Türkiye'ye dönüş yapacak olan Erdoğan'ın Cumartesi günkü durağı ise Suudi Arabistan olacak.

ABBAS'LA GÖRÜŞME
Erdoğan bugün Şam ziyaretinde Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'tan Hamas üzerindeki nüfuzunu kullanmasını isteyecek. Erdoğan Ürdün'de ise Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile bir araya gelecek. Erdoğan, Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını durdurmak için Arap ülkeleri arasındaki bölünmüşlüğü gidermeyi hedefliyor.

ARAP BİRLİKTELİĞİ: Erdoğan, Irak'ın 2003'teki işgalinin ardından Suriye ile karşı blokta yer alan Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'ü ilk olarak cuma günü Doha'da yapılacak Arap Ligi'nde, ardından da ocak ayında yapılacak İslam Konferansı Örgütü'nde ortak çizgide buluşturmayı hedefliyor.

FİLİSTİN'DE İTTİFAK: Erdoğan, Hizbullah ve Hamas üzerinde etkisi olan ve 2003 krizinin ardından İran ile yakınlaşan Suriye ile Arap dünyasının lider ülkeleri arasında mutabakat sağlamayı da hedefliyor. Bu amaçla Filistin'de Hamas ile El Fetih arasındaki bölünmüşlüğün ortadan kaldırılması için Arap ülkelerinden her iki grup üzerindeki nüfuzlarını kullanmasını isteyecek.

ORTAK KARAR: Ateşkesin kısa sürede sağlanması ve operasyonların durması için Arap Ligi'nin Doha'da alacağı karar önem taşıyor. Bu kararın etkili olması için de Erdoğan zemin hazırlayacak. Arap dünyasından çıkacak 'tek ses'in İsrail'in operasyonlarını durdurmada etkili olması hedefleniyor.

KESİNTİSİZ YARDIM: Erdoğan, yaraların sarılması için başta Mısır olmak üzere sınır kapılarında geçiş kolaylığı da isteyecek.

DİPLOMASİ KAPISI: Erdoğan kalıcı barışın sağlanması için diplomasi ve diyaloğa şans tanınmasını isteyecek. Obama görevi devralmadan, İslam dünyasının Arap Barış Planı etrafında kenetlenmesini hedefleyecek.