kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Delilden sanığa giderek faili meçhul bırakmadılar

Giriş Saati : 29.12.2008 11:15
Güncelleme : 29.12.2008 23:30
Yeni Haber
Konya Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, uyguladığı çalışmalar ve ''delilden sanığa'' yöntemi sayesinde yaklaşık 5 yıldır kent merkezinde işlenen cinayetleri küçük ayrıntılardan yola çıkarak çözdü.

Alınan bilgiye göre, yaklaşık 5 yıldır Konya Asayiş Şube Müdürlüğü görevini yürüten Ercan Taştekin ve ekibi, kentte asayiş olaylarını azaltabilmek, bu olayların önüne geçebilmek ve suçu oluşmadan önleyebilmek için bazı çalışmaları hayata geçirdi.

Bunların başını ise ruhsatsız silahlarla etkin mücadele oluşturuyor. Polis, bugüne kadar çok sayıda ruhsatsız silaha el koydu. Yüzlerce kişiye ruhsatsız silah kullanmaktan işlem yaptı. Bu sayede cinayet ve silahlı gasp olaylarında düşüş sağlandı.Konya'da, 2008 yılında işlenen 21 cinayetten 13'ünün bıçak, 3'ünün silah, 1'inin taş, 3'ünün kesici delici aletlerle işlendiği öğrenildi. Maktullerden 1'i ise boğularak öldürüldü.

Asayiş Şube Müdürü Taştekin, çoğu üniversite mezunu ve öğrencisi genç ekibi sayesinde ''delilden sanığa'' yöntemini kullanarak olayların kısa sürede aydınlatılmasını sağlıyor.

Olay yerlerinde delilleri en ince ayrıntısına kadar inceleyen cinayet büro dedektifleri bu hassas çalışmasıyla birlikte 5 yıldır kent merkezinde faili meçhul cinayet olmadı. Ekiplerin, Konya'nın ilçelerinde ve çevre illerde yaşanan cinayet olaylarının çözülmesine de önemli katkı sağladığı bildirildi.

ÇÖZÜLEN CİNAYETLERDEN BAZILARI


4 Aralık 2008 günü, merkez Meram ilçesi Uzunharmanlar Mahallesi'nde Ahmet Tombul'un bıçaklanarak öldürülmesinin ardından soruşturma başlatan ekipler, cinayetin işlendiği evin bahçesinden başlayan çamur izinin eve 300 metre mesafedeki rögar kapağında sona erdiğini gördü. Ekipler, zanlının ayaklarını rögar kapağında temizlediği düşüncesiyle kapaktaki çamur izinden ayakkabı desenine ulaştı.

Bunun üzerine rögar kapağının sağında ve solunda bulunan 300 evde oturanlarla birebir görüşen polis, 22 yaşındaki İsa K'yi, yakaladı.

KAŞINDAKİ DARBE İZİ ELE VERDİ

Emekli öğretmen Mehmet Mert'in 20 Ekim 2008'de başına taş ile vurularak öldürülmesinin ardından başlatılan soruşturmada, Mert'in parmaklarının şiş olmasından yola çıkıldı. Emekli öğretmenin darp sırasında kendisini savunduğu, bu nedenle saldırganın vücuduna darbe alabileceği ihtimali üzerine duran polis, Konya Şehirlerarası Otobüs Terminalinde kaşının üzerinde yara izi bulunan Abdullah İ'yi (21) gözaltına aldı. Yapılan sorgulamada söz konusu kişinin olayın faili olduğu belirlendi.

CİNAYETİ BIÇAK MARKASI AYDINLATTI

Merkez Karatay ilçesi Fevzi Çakmak Mahallesi Ankara Caddesi'nde büfe işleten Mustafa Keser, 5 Eylülde bıçaklanarak parası ve telefonu gasbedildi. Keser, bu sırada yaralı halde annesini arayarak yardım istedi. Annesinin sağlık görevlileri ve polisi arayarak yardım istemesi üzerine hastaneye kaldırılan Keser, yapılan müdahalelere rağmen 2 gün sonra hayatını kaybetti.Polis, yaptığı araştırmada boş bir arazide bulduğu bıçağın markasından yola çıkarak cinayet zanlısını yakaladı.

SİGARA İZMARİTİ VE PİERCİNG

Konya'da 2001 yılında bir minibüs şoförünün boğularak öldürülmesi olayının faili, cinayetin aydınlatılması için kurulan özel ekibin çalışması sonucu 7 yıl sonra yakalandı. Polis olay yerindeki sigara izmaritlerinin tümünün aynı yöntemle söndürülmesi nedeniyle, cinayetin bir kişi tarafından işlendiği olasılığı üzerinde durarak bölgedeki otellerin olay öncesi ve sonrası döneme ilişkin kayıtlarını inceledi.

Yapılan incelemede, olaydan 4 yıl önce Batman nüfusuna kayıtlı Bilal Ç. (38), cinayet bölgesine yakın bir yerdeki barakada 3 ay boyunca kaldığı tespit edildi. Bilal Ç. delillerin tamamlanmasıyla cinayet zanlısı olarak yakalandı.

Konya'da polis, 2007 yılının sonlarında PTT Borsa Şubesinin soyularak bir memurun öldürülmesi olayını, zanlıların kullandığı kırmızı renkli otomobil ve olaya karışan kadının göbeğindeki piercing ayrıntılarından yola çıkarak aydınlattı. Polis, kırmızı renkli otomobilin plakasını belirlemek için 420 bin aracın kayıtlarını inceledi.

ÇÖZÜLEN DİĞER CİNAYETLER

2005 yılının Temmuz ayında, ticari taksi şoförü Hakkı Önsarı (33), otomobiline binen kişilerce gasbedildikten sonra 37 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Polis, bölgede yaptığı ev aramalarında bir sitenin asansör aynasında bulduğu ''kan damlasından'' yola çıkarak zanlıları yakaladı.

Üniversite öğrencisi Muhammet Yıldırım (23), Bosna Hersek Mahallesi'nde bıçaklanarak öldürüldü. Görgü tanıklarının sadece ''otomobilin markasını'' görebildiklerini söylemesi üzerine polis, Konya'da araç kiralama şirketlerini araştırdı. İş yerinden aynı markayı kiralayan kişiler tespit edildikten sonra alınan ifadeler doğrultusunda zanlılara ulaşıldı.

2005 yılının Kasım ayında Hatice Horoz (27), evinin bahçesinde, kişi ya da kişilerce 40 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. Horoz'un birlikte yaşadığı kişiden şüphelenen polis, eve gelen telefonla zanlının yerini tespit etti. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen zanlıyı, ayrıntılı inceleme sonucu saçında bulunan kan lekesi ele verdi.

Fetih Caddesi Adana Çevre Yolu'nda bıçaklanarak öldürülmüş üniversite öğrencisi Mehmet Büyükeskil'in (26) cinayet zanlılarına ulaşmak kolay olmadı. Polis, olay yerinden gri renkli bir aracın ayrıldığı ihbarı üzerine 512 gri araç içinden, şüpheli otomobili bulmayı başardı. Daha sonra araçtaki kan damlalarından cinayet zanlıları yakalandı.

Medet Koçaker (36) cinayeti, olay yerinde bir sopadan düşen ufak bir parça sayesinde, Mustafa Çenesiz (28) cinayeti bir etekteki kan damlasından, Cemal Uçar (36) cinayeti ise otomobilin cam parçasından yola çıkılarak aydınlatıldı.

(AA)