kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Seçim takvimi, Resmi Gazete’de yayımlandı

Giriş Saati : 28.12.2008 12:37
Güncelleme : 28.12.2008 14:46
Yeni Haber
29 Mart Yerel seçimleri öncesi ve sırasında uygulanacak olan ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından dün açıklanan seçim takvimi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 1 Ocak 2009 Yerel seçimlerin başlangıç tarihi olacak. 5 Ocak'ta ise listeler askıya çıkarılacak. Takvimdeki, belirli genel nitelikteki işlemlerle, tüm vatandaşları ilgilendiren tarihlerin sırası geldikçe, Yüksek Seçim Kurulu duyurusu halinde TRT aracılığı ile yayınlanacak. Yüksek Seçim Kurulu'nca düzenlenen seçim takvimi şöyle:

1 Ocak Perşembe: Seçimin başlangıç tarihi olarak belirlenen günde, YSK seçime katılacak siyasi partileri açıklayacak. Siyasi partilerden mahalli idareler seçimleri için hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmelerinin istenecek.

5 Ocak Pazartesi: Sabah saat 08.00'de muhtarlık bölgesi askı listeleri askıya çıkarılacak.

30 Ocak Cuma: 5 Ocak'ta askıya çıkarılan muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 17.00'de askıdan indirilecek.

1 Şubat Pazar: Muhtarlık bölgesi askı listelerine yapılacak itirazların karara bağlanmasının son günü.

17 Şubat Salı: Siyasi parti ilçe başkanlıklarının; Belediye başkanlığı, Belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine ait aday listelerini ayrı ayrı düzenleyerek, ilçe seçim kurullarına, alındı belgesi karşılığında CD ve kağıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü.

1 Mart Pazar: Kesin aday listeleri -bağımsız adaylar da dahil- ilçe seçim kurullarınca, büyükşehir belediye başkanlığı için il seçim kurullarınca ilan edilecek.

İl seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basımına ve basımı tamamlandıkça bir plan dahilinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarına dağıtımına ve teslimine başlanacak.

19 Mart Perşembe:Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

23 Mart Pazartesi: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar oy torbalarına konulmak üzere ilgili ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.

28 Mart Cumartesi: Saat 18.00'de seçim propagandası sona erecek.

29 Mart Pazar: Oy verme günü. Saat 24.00'da seçim yasakları sona erecek.