kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Yerel seçimler genel seçimi getirebilir"

Giriş Saati : 28.12.2008 14:46
Güncelleme : 28.12.2008 15:13
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin, genel seçimlerin önünü açacağını savundu.

Baykal, Trabzon Belediyesi yeni Hizmet Binası ve Atapark Alışveriş Merkezi'nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun önümüzdeki seçimde yine adayları olduğunu açıkladı. Vatandaşların Başkan Canalioğlu lehine sevgi gösterileri üzerine Baykal, "Siz bu kadar seviyorsunuz ama Başbakan sizin gibi düşünmüyor. İlle de Trabzon'u istiyorum diyor. Yoksa siz ona gel de alma demek mi istiyorsunuz? O istiyor diye siz O'nu mu dinleyeceksiniz?" diye sordu. Baykal, bu sırada vatandaşların Başbakan'ı yuhlamaları üzerine, "Yuh yok" diyerek tepkileri durdurdu. Başbakan'ın İzmir ve Trabzon belediyelerini özellikle istediğini hatırlatan Baykal, öğlenden önce İzmirlilerle olduğunu, İzmir halkının Başbakan'a seçimlerde bir ders vereceğini ifade etti. "Ben bu dersi Karadeniz'den de istiyorum" diyen Baykal, "Bakalım el mi yaman bey mi yaman. Başbakan'ın dediği mi Trabzonlular'ın dediği mi olacak?" dedi.

Önümüzdeki seçimlerin sadece bir yerel seçim olmayacağını savunan Baykal, "Bu seçim belki de bir genel seçime dönüşecek. Bu durumun herkes farkında olmalı. Sandık her zaman tekin değildir. Onu vatandaşın önüne koyarsın, ama öyle bir sonuç çıkar ki sen de şaşırırsın. Bana öyle geliyor ki bu seçim, Ankara'da hükümeti de değiştirecek." diye konuştu.

İktidarın Türkiye'yi iyi yönetemediğini belirten Baykal, "Türkiye'de en hızlı teşkilat icra daireleri oldu. El koydukları araçları koyacak depo bulamıyorlar. Ekonomiyi batırdılar, devletin borcunu artırdılar. Ekonomimiz iyi diyorlar. Ekonomisi iyi olan ülkenin borcu artar mı? Bunlar borcu 220 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkardılar. Türkiye'nin en önemli kuruluşlarını sattılar. Devletin ekonomisini batırdılar. Başbakan 'kriz teğet geçti' diyor. Ancak işadamları ekonomik krizden dolayı intihar ediyor. Kriz teğet geçti diyorsun, ama kurşun teğet geçmiyor, can alıyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de iktidarın yolsuzlukları artırdığını öne süren Baykal, vatandaşlara oylarını kullanırken, tüm bunları göz önünde bulundurmaları çağrısında bulundu. Vatandaşlara 'Siz oylarınızı belediye başkanımızı seviyoruz düşüncesiyle mi vereceksiniz?' diye soran Baykal, "Siz oylarınızı sadece buna göre kullanmayın. Yolsuzluklara, hırsızlıklara, Deniz Feneri olayına 'Hayır' demek için kullanın. Böyle yaparsanız bakarsınız Ankara'daki hükümet de değişir." dedi.

Son günlerde kapatılan belediyelerin seçime girip girmeyeceği konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Baykal, son dönemlerde devletin bütün temel niteliklerinin yok sayıldığını iddia etti. Belediyelerin kapatılmaması konusunda ısrarlı uyarılarının dikkate alınmadığını vurgulayan Baykal, "Sonuçta bu adaletsizlik hukuktan geri döndü. Danıştay'ın açıklamasının ardından Başbakan, 'İki tane mi Anayasa Mahkemesi var?' dedi. Ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı bir açıklama yaptı. Bunların ikisi de yanlış. Türkiye'nin en önemli hukuk kuruluşları birbirlerine ters düşmeye başladı. Şu-bu adlar adı altında milleti bölmüşlerdi, şimdi de yargı organlarını bölmeye çalışıyorlar. Bunlar yanlış şeyler." ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi tekrar kaynaştırmak gerektiğinin altını çizen Baykal, "Herkesin etnik kökeni kendisine. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Kimsenin kimseyi suçlamaya hakkı yok. Bu davranışları değiştirmek lazım." dedi.

Çok para ve kuvvetin bazen insanları bozduğuna işaret eden Baykal, çok oy almanın da iktidarı bozduğunu savundu. Herkesin bir uyarıya ihtiyacı olduğunu belirten Baykal, yaklaşan seçimin bunun için bir fırsat olduğunu, milletin de iktidara gerekli uyarıyı yapacağını dile getirdi.

Daha sonra butona basarak belediye binası ile alışveriş merkezinin temelini atan Baykal, vatandaşların sevgi gösterileri arasında alandan ayrıldı.

(CİHAN)