kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dili için savaşan millet

Giriş Saati : 28.12.2008 16:20
Güncelleme : 28.12.2008 21:45
Yeni Haber
Parlamento seçimlerinin yarın yapılacağı Bangladeş, dünyada dili için savaşan millet olarak biliniyor.

Yaklaşık 150 milyonluk nüfusa sahip ülkede resmi dil Bengalce, ancak eski İngiliz sömürgesi olması dolayısıyla İngilizce de yaygın. Resmi yazışmalarda isteyen Bengalce, isteyen de İngilizceyi kullanabiliyor.

Toplumun eğitimli kesiminin büyük bölümü İngilizce biliyor.

Bengaller, tarihte dilleri için savaşan millet olarak ön plana çıkıyor.

21 Şubat 1952'de Bengalce'nin devlet dili olarak kabul edilmesini savunan 5 öğrenci öldürülmüştü. Bangladeş o dönemde Pakistan'a bağlıydı ve 1971'de bağımsızlığını kazandığı savaştan sonra dili de Bengalce oldu.

Bangladeş'te, 1952'de 5 öğrencinin öldürüldüğü 21 Şubat, "Dil Şehitleri Günü" olarak kabul edildi. Daha sonra Bangladeş'in teklifi üzerine UNESCO da 1999'da 21 Şubatı Uluslararası Anadil Günü kabul etti.

ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPI

Dini özgürlük ortamının bulunduğu ülkede farklı dinlere mensup insanlar kardeşçe yaşıyor. Müslümanların bayramları dışında ülkedeki diğer dinlerin önemli günleri de tatil.

Bangladeş, yaklaşık 150 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük Müslüman nüfusu barındıran üçüncü ülkesi olarak biliniyor. Yüzde 88.5'i Müslüman olan ülkede devletin resmi dini de İslam. Yöre, İslam'la 13. yüzyılda tanışmış.

Ramazanda camilerde ibadetlerin sabaha kadar sürdüğü ülkede, cuma ve cumartesi günleri tatil.

Medreselerin bir kısmı Eğitim Bakanlığına bağlı. Yetimhane ve Kur'an kurslarında hafızlar yetiştiriliyor.

Merkezi Hindistan'daki Tebliğ Cemaati'nin yıllık genel toplantısı, başkent Dakka'da yapılıyor. Her yıl ocak ayındaki toplantıya 2 milyonun üzerinde insan katılıyor. Hacdan sonra en kalabalık toplantı özelliğini taşıdığı söylenen, 3 gün süren etkinlik sonunda "ahiri münacat" denilen son büyük dua yapılıyor.

2007'deki toplantının ilk gününe 2 milyon dolayında insan katıldı. Başkent Dakka'nın 20 kilometre uzağındaki Turag nehri kıyısında dünyanın birçok ülkesinden Müslümanlar, "tüm Müslümanlar ve dünyanın barış, huzuru için" dua etti. Toplantının üçüncü gününde dünyanın 54 ülkesinden gelenlerle toplam katılım 3.5 milyonu geçti. Ses sistemi sayesinde son duaya katılım 6 milyonu buldu.

Bu yılın ocak ayındaki toplantıya da 2 milyon dolayında kişi katıldı.

HİNDUİZM VE BUDİZM


Ülkede etkili ikinci din Hinduizm. Nüfusun yüzde 10.8'ini teşkil eden Hindular, ülke geneline homojen şekilde dağılmış durumda.

Güneydeki liman kenti Chittangong civarındaki Budist toplululuğunun sayısı nüfusun yüzde 0.6'sının altında.

Nüfusun yüzde 0.1'in altındaki dilimini oluşturan Hristiyanlar Katolik mezhebine mensup.