kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bangladeş'te yarın genel seçim yapılacak

Giriş Saati : 28.12.2008 11:36
Güncelleme : 28.12.2008 21:45
Yeni Haber
Bangladeş'te, Ocak 2007'de yaklaşık 30 kişinin öldüğü şiddet olaylarının ardından yürürlüğe giren olağanüstü halin 17 Aralıkta kaldırılmasıyla yarın genel seçim yapılacak.

Seçime katılan adaylardan Halide Ziya ve Şeyh Hasina, 1971'de Pakistan'dan bağımsızlığını kazanan ülkede yaklaşık 20 yıldır siyasi yaşamda yer alıyor. Her ikisi de adli tahkikat geçirmiş adaylar bir yandan da birbirlerine derin nefret besliyor.

Ülkedeki "siyasi hanedanlara" mensup iki aday da başbakanlık yaptı ve dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkeleri arasında yer alan bu laik Müslüman ülkenin 1991 ile 2006 arasındaki siyasi hayatına damgasını vurdu.

İki kadın adayın bir başka ortak özelliği de her ikisinin de 2007 yazında yolsuzlukla suçlanmış ve gözaltında tutulmuş olmaları. Bu iki "Begüm" (hanım), Ocak 2007'de yaklaşık 30 kişinin öldüğü şiddet olaylarının ardından olağanüstü hali yürürlüğe sokan ordu destekli geçiş hükümeti tarafından geçen yaz şartlı tahliye edilmeleriyle yarınki seçimlere katılabiliyor.

Hükümet, 2007 yazında, yolsuzlukla suçlanan eski yönetici sınıfına yönelik geniş çaplı bir "tasfiye" kapsamında, bu iki güçlü kadından Şeyh Hasina'yı sürgüne göndermeye, Halide Ziya'yı da Suudi Arabistan'a sınır dışı etmeye çalışsa da sonuç elde edemedi.

Laik ve milliyetçi Avami Birliği'nin lideri Şeyh Hasina ve müttefikleri, asker desteğinde 2 yıl görev yapan teknokrat hükümetinin ardından ülkede demokrasi kapılarını açması beklenen yarınki seçimlerin favorisi olarak gösteriliyor.

1996 ile 2001 yıllarında başbakanlık yapmış olan Şeyh Hasina, önceleri, 1975'te askerler tarafından öldürülen ülkenin ilk devlet başkanı babası Mucibur Rahman'ın gölgesinde kaldı. Şeyh Hasina ile kız kardeşi, annesi, babası ve 3 erkek kardeşinin hayatını kaybettiği şiddet olayları sırasında Londra'da bulunuyordu ve öldürülmekten kurtuldu. 2004'te de aşırı dinci militanlar kendisine el bombası attığında bir kez daha ölümden kurtuldu. Bu saldırıda 20 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

1947 doğumlu Şeyh Hasina, gençlik yıllarından itibaren aktif siyasete dahil oldu. 1990'da, milliyetçi parti BNP'nin lideri Halide Ziya ile dönemin diktatörü Hüseyin Muhammed Erşad'ı uzaklaştırmak ve demokratik sürecin toparlanmasına olanak sağlamak için ittifak yaptı. Bu süreç 2006'ya kadar sürdü.

Halide Ziya ise eşi olan devlet başkanı Ziya Ur Rahman'ın 1981'de öldürülmesinden sonra siyasete atıldı. 35 yaşındayken kendisini siyaset sahnesinde bulan Halide Ziya, siyasetteki tecrübesizliğine yönelik eleştirilere rağmen Bangladeş'in ilk kadın başbakanı oldu. 1991 ile 1996 ve 2001 ile 2006 arasında başbakanlık yapan Halide Ziya, halen Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) başında bulunuyor.

Cesareti, Hüseyin Muhammed Erşad'ın iktidarına meşruiyet kazandırmak için düzenlenen 1986'daki seçimlerin boykot edilmesini sağlamış, seçmenler bu kararı unutmamış ve daha sonraki yıllarda ona sağlam bir destek vermişti.

Şeyh Hasina'nın Hüseyin'i devre dışı bırakmak için ittifakı kısa sürmüş ve Halide Ziya'nın 1991'deki seçim zaferi iki kadın siyasetçi arasındaki keskin rekabetin de başlangıcı olmuştu.

Bu rekabet BNP ile Avami Birliği arasında siyasi şiddet olaylarına neden olmuş ve Ekim 2006'dan itibaren onlarca kişinin ölümüne yol açmıştı.

Ocak 2007'de ordu seçimleri iptal ederek duruma müdahale etmiş ve teknokratların yer aldığı hükümeti işbaşına getirerek olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal, seçimlerin düzenlenebilmesi için 17 Aralıkta kaldırılmıştı.

(AA)