kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya basınında İsrail saldırısı

Giriş Saati : 28.12.2008 13:56
Güncelleme : 28.12.2008 21:45
Yeni Haber
İsrail saldırısının dünya basınına yansımalarından seçmeler:

WASHINGTON POST

Washington Post gazetesi, İsrail saldırının Hamas'ı kurumlarını hedef aldığını belirterek ölü sayısını aktardığı haberinde operasyonun, son 20 yıl içinde yaşanan en ölümcül saldırılardan biri olduğunu belirtti. Saldırının detayları ve İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin sona ermesinin ardından gerçekleştiğini kaydeden gazete, operasyonun ayrıca 10 Şubat'ta yapılacak seçimler öncesinde İsrail'de siyasbelirsizlik olduğu bir dönemde gerçekleşmesine dikkat çekti.

Haberinde Hamas'a bağlı El Aksa televizyonun, hareketli bir sistemle yayınları sürdürdüğü detayını aktaran Washington Post, İsmail Haniye'nin de İsrail'e meydan okuduğunu ve Hamas'ın intikam yeminleri ettiğini aktardı. Gazete, Hamas'ın Şam'daki siyaslideri Halid Meşal'in de "üçüncü intifada" çağrısı yaptığını aktardı.

Saldırıda ölenler ve yaralananlar arasında siviller de bulunduğunu aktaran Amerikan gazetesi, 21 yıl önce başlayan Birinci İntifada'dan bu yana bir günde bu kadar çok kişinin öldüğü başka saldırı gerçekleşmediğini ekledi. Gazete, 1988 ve 1989'daki intifalarda sırasıyla 289 ve 285 kişinin öldüğünü hatırlattı.

NEW YORK TIMES


Amerikan New York Times gazetesi de İsrail'in Hamas hedeflerini vurduğunu aktardığı haberinde saldırının son 20 yıl içinde bir günde en fazla kişinin öldüğü saldırı olduğuna dikkat çekti. Birçok ülkenin ve uluslar arası kurumun İsrail'i kınadığını kaydeen gazete, Amerikan yönetiminin ise saldırıdan dolayı Hamas'ı suçladığını kaydetti.

Hamas'ın roket saldırılarının ardından bir saldırı bekleniyor olmasına rağmen dünkü saldırının Hamas için sürpriz olduğuna değinen gazete, hazırlıksız yakalanan Gazze'de sokakların "korkunç bir kaos" sahnesine dönüştüğünü ifade etti. NY Tİmes, Filistinli yetkililerin intikam ve meydan okuma mesajları verdiğini, İsrailli liderlerin ise gerekmesi halinde İsrail saldırılarının süreceği mesajını verdiğini kaydetti.

Gazete, saldırının bazı İsrail vatandaşlarını da sinirlendirdiğini ve İsrail'de gösteriler düzenlendiğini kaydetti.

GUARDIAN

İngiliz Guardian gazetesi de haberini başında İsrail'in, kendisine yönelik giderek artmakta olan uluslararası kınamalara karşı durarak Gazze'ye saldırı gerçekleştirdiğine değindi. Gazete, bir yanda dünya liderleri saldırının durdurulması çağrıları yaparken diğer yandan ise İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın operasyonun genişleyebileceği sinyali verdiğini kaydetti. Gazete, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkesin sona ermesinin ardından gelen saldırıların, İsrail'in geniş çaplı bir operasyona hazırlandığı spekülasyonlarını arttırdığını kaydetti.

THE INDEPENDENT

Bir başka İngiliz gazetesi The Independent, dün gerçekleşen saldırı hakkında bilgi verdikten sonra İsrailli liderlerin operasyonun süreceği ve genişleyeceği yönündeki açıklamalarına dikkat çekti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ateşkes çağrılarını reddettiğini belirten gazete, saldırıda ölen sivil kayıpların sayısının henüz bilinmediğini belirtti. Ancak İsrail'in, nokta atışı yapan silahlar kullandığını savunduğunu aktaran The Independent, bu yüzden de İsraillilerin ölen sivil sayısının az olduğuna inandıklarını aktardı. İngiliz gazetesi ardından saldırıya yakalanan veya yakınlarını kaybeden Filistinlilerin hikayelerini aktardı.

THE TIMES

İngiliz The Times gazetesi de İsrail'in Gazze'ye yönelik en büyük saldırılarından birini gerçekleştirdiğini aktardı. Operasyondan önce Hamas tarafından İsrail'e fırlatılan roketlerin tansiyonu yükselttiğini belirten gazete, operasyonda da Hamas'a ait binaların hedef alındığını kaydetti. 100'den fazla Hamas binasının vurulduğunu belirten gazete, saldırının Gazze'de paniğe yol açtığını kaydetti.

Gazete, fırlatılan füzelerden birinin Hamas'a ait bir polis istasyonunu vurduğunu; ancak bu binanın hemen yanında bir okulun bulunduğunu aktardı. The Times, saldırı sırasında da birçok öğrencinin okuldan çıkmakta olduğunu belirtti.

Saldırının iki dalga şeklinde gerçekleştiğini belirten İngiliz gazetesi, ilk dalgada 60 kadar F-16 uçağının 100'den fazla füze fırlatarak 50'den fazla Hamas hedefini vurduğunu kaydetti. İkinci dalgada ise Gazze üstündeki insansız casus uçaklarından elde istihbarat kapsamında 20 İsrail jetinin geri döndüğünü ve saldırının hemen ardından İsrail'e füze göndermeye hazırlanan militanları vurduğunu aktardı.

Gazete, askeri kaynakların ise Hamas liderlerinin bazı binalarda bulunduğunun öğrenilmesinin ardından operasyon kararı alındığını bildirdiklerini kaydetti.

Ardından Gazze sokaklarından ve hastanelerden insan hikayeleri aktaran gazete, İsrail içinde de protesto gösterileri düzenlendiğini ekledi.

CİHAN