kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal İzmir adayını tarif etti

Giriş Saati : 27.12.2008 15:06
Güncelleme : 27.12.2008 19:57
Yeni Haber
Bir dizi açılış için İzmir'de bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayının Aziz Kocaoğlu olduğunu açıklamadı. Çiğli'deki Anadolu Caddesi açılışına bir saat gecikmeli olarak gelen Baykal, alkışlarla karşılandı.

Baykal, konuşmasında, "Nasıl bir belediye başkanı istiyoruz? Efendi bir belediye başkanı istiyoruz. Her kese eşit davranacak. İnsana saygı gösterecek. Dürüst olacak. Çalmayacak, çırpmayacak, yolsuzluk yapmayacak. Bizim için önemli olan bu. Hizmet aşkı ile dolu olacak. Hizmet götürdü mü mutlu olacak. Çalıp çırptığı zaman değil. Hizmet yaparken ayrım yapmayacak. Bizim aradığımız böyle bir şey." derken, 'açıkla' diye slogan atan partililere isim vermedi.

Baykal, konuşmasının sonunda Aziz Kocaoğlu'nun elini havaya kaldırarak partilileri bir kez daha umutlandırdı ama yine isim açıklamaktan kaçındı. Çiğli'deki tören sırasında ezan okununca konuşmalara bir süre ara verildi. Baykal, ezan bittikten sonra kürsüye gelerek konuşma yaptı.

2004 seçimlerinde Bornova Belediye Başkanı olan Aziz Kocaoğlu, başkan seçildikten sonra hayatını kaybeden Ahmet Piriştina'nın yerine geçmişti.

"YEREL SEÇİMLERDE ÇIKACAK OYLAR HÜKÜMETİN SONUNU GETİRECEK"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İzmir'de Çiğli Anadolu Caddesi'ne yapılan yatırımların açılışını yaptı.

Kurdele kesiminden önce partililere hitap eden Baykal, belde belediyelerinin kapatılması, Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlük seçimlerinin iptal edilmesi ve önümüzdeki yerel seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yerel seçimde çıkacak oyların hükümetin sonunu getireceğini savunan Baykal, "Bugün hukuk ve yargı sistemi karmakarışık bir hale geldi. Bunun altında ne var? Bunun altında AKP'nin yanlışları var, beceriksizlikleri var. Türkiye'yi krize, Türkiye'yi bunalıma sürükleyen zihniyeti var." dedi.

"En büyük başkan Aziz başkan' sloganlarına rağmen CHP'nin İzmir adayının Aziz Kocaoğlu olduğunu açıklamayan Deniz Baykal şunları söyledi:

"Hukuk krizi diye bir şey çıktı yeni. Tuttular, bir kanun çıkardılar. 862 tane belediyeyi belediye olmaktan çıkaran kararı ilan ettiler. Devlette süreklilik esas. Şimdi sen geldin diye bazı belediyeleri ortadan kaldırmaya ne hakkın var? Onların her birisi çok önemli hizmetler yapıyor. Buna karşı en büyük mücadeleyi biz verdik. Anayasa Mahkemesi'ne götürdük, Meclis'te engellemeye çalıştık. Kanunu çıkardılar. Anayasa Mahkemesi de iptal etmedi ama öyle bir karar aldı ki bugün Yüksek Seçim Kurulu ve Danıştay da karar aldı ve artık o 862 belediyenin belediyeliğinin devam ettiği mahkeme kararıyla ortaya çıktı. Yani AKP iktidarı, bu konuyu yüzüne gözüne bulaştırdı, altında kaldı. O mazlum belediyelerin, o ezip çiğnenmek istenen belediyelerin hakkını elinden almayı başaramadı. Niye?

Hak diye bir şey var. Yanlış mahkemeden döndü. CHP bu mücadelenin öncüsüdür. 'Yapmayın,' dedik, 'Yapacağız.' dediler. Yanlış iş, adaletsiz iş, bu zulüm. Yani bir şerefsizlik yapmış gibi rütbesi sökülen bir kamu görevlisi gibi bir beldenin belediyeliği alınır mı elinden? Sen bundan sonra belediyelik verirken başka bir ölçü kullan ama bir kere devlet vermişse buna saygı göster. Anlatamadık ama şimdi hak yerini buldu ve o 862 beldede seçimler yapılacak. Ama o arada ne oldu? Bunlar hem istediğini yapamadı, hem de öyle bir tartışma yarattılar ki Başbakan çıktı, 'Bu memlekette iki tane mi Anayasa Mahkemesi var?' dedi. Anayasa Mahkemesi, Başbakan'ın arzusuna katkı vermek için aldığı kararla ilgili Danıştay yorumunu engellemeye yönelik açıklamalar yaptı. Hukukta hiç rastlanmayan bir olay, kıyamet koptu." CHP Genel Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçim Kanunu'ndaki o yanlışlığı görüyorsunuz, 6 milyon yeni seçmen. Cumhurbaşkanı'na bir rektör ataması yaptırdılar, hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı'nın kararlarıyla ilgili mahkeme yolu aslında kapalıdır ama bu o kadar hukuka aykırıdır ki, 'Bu kadar olmaz.' dedi mahkemeler. El koydular ve iptal ettiler. Ne oldu? Cumhurbaşkanlığı'nı o çıkmazın içine soktunuz. Anayasa Mahkemesi'ni o çıkmazın içine soktunuz. Ekonomiyi o çıkmazın içine soktunuz. 'Türkiye'de ekonomik kriz yok.' diyor, 'Teğet geçti.' diyor. Birkaç gün içinde İstanbul ve Ankara'da iki işadamı, varlıkları borçlarından fazla olduğu halde üzerlerine gelen haciz mekanizmasını içlerine sindiremediler, ailelerine yakıştıramadılar, okula, öğretmene, öğrenciye mahçup olacağız diye aldılar silahı ve kurşun teğet geçmedi. Dünyanın en büyük iktisatçıları, bu dönemin haciz yapacak dönem olmadığını söylüyor."

Kendileri açısından önümüzdeki mart ayında yapılacak yerel seçimin büyük önemi olduğunu vurgulayan Baykal, "Siz zannediyorsunuz ki bu bir yerel seçimdir. Ben size diyorum ki aslında onun çok ötesinde, bir genel seçim olacak. Sakın ha oyları, sadece yerel seçim diye düşünerek kullanmayın, sadece kişiye oy vermeyin. Bu seçimde kullanacağınız oylarla bu iktidarın devam edip etmeyeceği hükmünü vereceksiniz. Haberler öyle geliyor, kırılma başladı. İnşallah bunu bu yerel seçimde çok açık bir şekilde ortaya koyacaksınız. Sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin önünü açacaksınız." şeklinde konuştu.

İZMİR ADAYINI AÇIKLAMADI


İzmir'deki açılışlardan büyük mutluluk duyduğunu belirten CHP Genel Başkanı Baykal, Çiğli'deki karayolu alt geçidinden sadece İzmirlilerin değil, yolu düşen herkesin faydalanacağını belirtti.

"En büyük başkan bizim başkan. En büyük başkan Aziz başkan" şeklinde slogan atan partililere de cevap veren Deniz Baykal, "Bırakın Aziz başkanı kardeşim. Kalpten gideceksin, kendine mukayyet ol. Açıklayayım da bundan sonraki gelişimde bu kadar kalabalık bir araya gelmeyin değil mi?" ifadelerini kullandı.

Baykal, İzmir'de bir sosyal belediyecilik modeli ortaya koyduklarını, Türkiye genelinde toplam 13 milyar YTL olan belediye borçlarından 4,5 milyarının Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu söyledi. Elektrik, doğalgaz ve ekmek başta olmak üzere bütün ürünlere zam yapıldığını savunan Baykal, "Poşet dağıtmayı bırakın da ailemin bir ferdine, maaş götürebilecek iş imkânı sağlayın. İş ver iş, iktidarın görevi bu. Tam tersine işten çıkarma tehlikesi var. On binlerce insan bu dönemde işinden atıldı. Otomotivde işler tatil edildi. Bazı yerlerde ücretli, bazılarında ücretsiz izin verdiler. İnşaat işi hemen hemen bitti. Piyasa daraldı, esnaf zor durumda. Bunlar har vurup harman savurmaya devam ediyor." eleştirisini yöneltti.

Konuşmasının sonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun elini havaya kaldıran Baykal, daha sonra alkışlar eşliğinde geçidin kurdelesini kesti.

(CİHAN)