kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümü

Giriş Saati : 27.12.2008 11:48
Güncelleme : 27.12.2008 19:57
Yeni Haber
Ankara Valisi Kemal Önal başkanlığındaki heyet, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

4. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemal Taluğ, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ile bazı kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve Ankara Seymenler Kulübü üyelerinin yer aldığı heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Atatürk'ün mozolesine ulaştı. Önal'ın, mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Önal ve beraberindekiler çıkışta toplu fotoğraf çektirdikten sonra Misak-ı Milli kulesine geçti. Vali Önal, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Yüce Atatürk, Bugün, 27 Aralık 2008... Milletimizin varlığına kastedildiği bir dönemde, esaret zincirlerini ve manda prangalarını kırarak, Samsun'dan başlayan kurtuluş ve kuruluş mücadelemizin milli karargahı Ankara'ya gelişinizin 89. yıl dönümü. Ankara il yöneticileri olarak, bu tarihi günü aynı coşku ve heyecanla yad etmek üzere huzurundayız. Ankara, sine-i millete dönüş düşüncenizin gerçekleştiği, tarihin en kutsal bağımsızlık harekatının bedeni ve bu büyük fikrin sembolü olarak dünyanın en gelişmiş başkentleri arasındaki yerini almıştır. Ruhunuz şad olsun.''

GELENEKSEL ''ATATÜRK GARNİZON KOŞUSU'' YAPILDI

Ulu Önder Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümü dolayısıyla geleneksel ''Atatürk Garnizon Koşusu'' yapıldı.

Koşuya, Kara Harp Okulu'nda görevli bazı subaylar, Harbiyeli öğrenciler ile Ankara garnizonundaki birlikleri temsilen birlik flamalarını taşıyan askerler katıldı. Kara Harp Okulu Komutanlığı Karargah Binası önünden Akay Kavşağı'na kadar uygun adımda yürüyen birlikler, koşuya buradan başladı.

Büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan askerler, ''Her Şey Vatan İçin'', ''Ne Mutlu Türk'üm Diyene'', ''Vatan Sana Canım Feda'' ve ''Vatan, Şeref, Vazife, Sevgi'' şeklinde tempo tutarak, teçhizatlı şekilde koştular. Güzergah boyunca yol kenarına toplanan ve binaların balkonlarına çıkan başkentliler, askerleri alkışlarken, bazı vatandaşların ağladığı görüldü. Araçlarının içindeki bazı vatandaşlar da koşu temposuna korna çalarak eşlik etti.

Atatürk Bulvarı, Sıhhiye Meydanı, Necatibey Caddesi ve Gençlik Caddesi istikametini izleyen birlikler, koşuyu Anıtkabir'de sona erdirdiler. Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, koşan birlikleri, Sıhhiye Orduevi önünden izledi. Koşu güzergahı, polis ve askeri güvenlik görevlileri tarafından araç trafiğine kapatılırken, koşan birliklere telefon sinyallerini engelleyen bir jammer aracı da eşlik etti.

''ANKARA'NIN, SAHİP OLDUĞU DEĞERLERİ KORUYARAK GELİŞİMİNİ KESİNTİSİZ SÜRDÜRECEĞİNE İNANIYORUM''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''modern bir başkent olma yolunda gurur verici bir mesafe kateden Ankara'nın, sahip olduğu değerleri koruyarak gelişimini kesintisiz sürdüreceğine ve gelecek yıllara en iyi şekilde hazırlanacağına inandığını'' bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Büyük Atatürk'ün, milli kongrelerin toplanmasının ardından Ankara'ya gelişinin, İstiklal Savaşı'nın en önemli kilometre taşlarından birini teşkil ettiğini belirtti. Gül, mesajında şunları kaydetti:

''Atatürk'ün bu stratejik kararı, bağımsızlık yolunda yürütülen çalışmaları seferberliğe dönüştürürken, TBMM'nin açılması başta olmak üzere Türk milletinin kaderini değiştiren tarihi hamlelerin hayata geçirilmesini sağlamıştır. 27 Aralık 1919'da Atatürk ve arkadaşlarını sevgiyle ve coşkuyla karşılayan Ankaralılar, milli birliğin en güzel örneğini sergileyerek, milletimizin hür ve müstakil yaşama konusundaki kararlılığını da göstermişlerdir.

Milli mücadelenin karargahı olma konumuyla Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında hayati rol oynayan Ankara, millet egemenliğine dayanan modern Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşuna ev sahipliği yapmış ve Cumhuriyet'in ilanından kısa süre önce ülkemizin başkenti seçilmiştir. Modern bir başkent olma yolunda gurur verici bir mesafe kateden Ankara'nın, sahip olduğu değerleri koruyarak gelişimini kesintisiz sürdüreceğine ve gelecek yıllara en iyi şekilde hazırlanacağına inanıyorum.

Ankara'ya gelişinin yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle yad ediyor, vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

"ANKARA, SİYASİ HAYATIMIZIN MERKEZİ OLARAK MODERN TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA BAKAN YÜZÜDÜR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hızla gelişerek bugün dünyanın çağdaş başkentleri arasında yerini alan Ankara, siyasi hayatımızın merkezi olarak modern Türkiye'nin dünyaya bakan yüzüdür'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

''Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümünü heyecan ve coşkuyla kutluyoruz. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da ilk adımı atılan Milli Mücadele, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyeti Temsiliye üyeleriyle birlikte 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişiyle bütün Anadolu'ya yayılmıştır. Bu tarihten itibaren Kurtuluş savaşımızın yönetildiği Ankara, milli iradenin tecelligahı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla yeni kurulmakta olan devletimizin de fiili başkenti haline gelmiştir. Hızla gelişerek bugün dünyanın çağdaş başkentleri arasında yerini alan Ankara, siyasi hayatımızın merkezi olarak modern Türkiye'nin dünyaya bakan yüzüdür.

Ankara'ya gelişinin 89. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmetle, saygıyla anıyor, başta Ankaralılar olmak üzere bütün vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.''

"ANADOLU'DA BAŞLAYAN İSTİKLAL MÜCADELESİ, ATATÜRK'ÜN ANKARA'YA GELİŞİYLE ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA ULAŞMIŞTIR"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anadolu'da başlayan İstiklal mücadelesinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişiyle önemli bir aşamaya ulaştığını ve Ankara'nın Milli Mücadelenin merkezi olduğunu belirtti.

Toptan, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 89. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Anadolu'da başlayan İstiklal mücadelesinin, Atatürk'ün Ankara'ya gelişiyle önemli bir aşamaya ulaştığını ifade eden Toptan, şunları kaydetti:

''Ankara, Milli Mücadelemizin merkezi olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinde kendisini büyük bir sevgi ve coşkuyla karşılayan Ankaralılar, Milli Mücadelemize büyük bir moral ve güç katmış, istiklal mücadelemizin yürütüldüğü şehir olmanın onurunu da daima yaşamışlardır.

Milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin açılışıyla bu tarihi rolünü pekiştiren Ankara, modern Türkiye'nin doğuşuna da tanıklık etmiştir. Ankara, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak pek çok çağdaş devrimin gerçekleştirildiği yer olmuş, ülkemizin kalkınma ve çağdaşlaşmasına hizmet etmiştir. Başkentimiz, gerek Cumhuriyetimizin kuruluşundaki tarihi yeri, gerekse de kalkınma ve çağdaşlaşmamızdaki öncü ve örnek rolüyle bizlere gurur vermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta milli mücadelemizin önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşımızın tüm gazi ve şehitlerini saygı ve rahmetle anıyor, başta Ankaralılar olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sevgi ve selamlarımı iletiyorum.''

(AA)