kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan Ankara adayını ne zaman açıklayacak?

AA
Giriş Saati : 23.12.2008 18:01
Güncelleme : 23.12.2008 20:27
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın kendileri için çok çok önemli bir il olduğunu belirterek, ''Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Ankara Büyükşehir Başkanı adayınızın belirlenmesi sürecinde bir takım sıkıntılar yaşandığı yorumları yapılıyor. Gerçekten bu tür sıkıntılar yaşanıyor mu? Adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?'' şeklindeki sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Sürece girerken büyükşehir belediyelerimizle alakalı yaptığımız gerek temayül yoklamaları, gerek kamuoyu araştırmaları ve bütün bunlarla birlikte belli aralıklarla büyükşehir belediye başkan adaylarımızı açıklayacağımı söyledim. Bildiğiniz gibi şu ana kadar 5 ilimizi açıkladım. Ankara da bizim için çok çok önemli bir ilimiz, başkentimiz. Değerlendirmeleri yapıyoruz. O değerlendirmeleri yaptıktan sonra... Kamuoyu araştırmaları bu hafta sonuna kadar gelirse zaten bekletmeyip açıklarız. Şu anda arkadaşlarımız Ankara'da çok ciddi sayıda denek üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Bu çalışmalar neticelendikten sonra da bizler Ankara Büyükşehir Belediyesiyle ile ilgili kararımızı vereceğiz.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem veriyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan ile Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Başbakan Erdoğan, basın toplantısında, Mgaloblişvili'nin Türkiye'ye yabancı olmadığını, 4 yıl süreyle Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi olarak Türkiye'de bulunduğunu ve kısa bir süre önce de Başbakanlık görevini üstlendiğini hatırlattı.

Konuk Başbakan'ın, Türkçeyi de bildiğini belirten Erdoğan, ''Belki de biraz sonra açıklamasını Türkçe yapacaktır'' dedi.

Mgaloblişvili'nin diplomatik kariyerinin önemli bir bölümünü Türkiye'de tamamladığını kaydeden Başbakan Erdoğan, Konuk Başbakan'ın Brüksel'den sonra ilk çalışma ziyaretini Türkiye'ye yapmış olmasının iki ülke arasındaki yakınlığın ayrı bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
Başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin gayet verimli geçtiğini vurgulayan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını ve kapsamlı değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.
2008 Ağustos'un da Gürcistan'da yaşanan olayların ardından, Güney Kafkasya'nın uluslararası toplumun ilgisinin yoğunlaştığı bir bölge haline geldiğini belirten Erdoğan, bunda bölgenin enerji, ulaştırma ve ticaret koridorlarındaki kilit konumu ile bölge ülkelerinin sahip olduğu zengin doğal kaynakların da etkisi olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bölgenin istikrarı, tüm Avrasya coğrafyasının istikrarı bakımından büyük önem taşımaktadır.
Ağustos ayında yakın komşumuz Gürcistan'da meydana gelen gelişmeleri endişe ile izledik. Türkiye olarak, çatışmanın başladığı ilk günlerden itibaren sorunların barışçıl yollardan çözümü için çaba sarf ettik. Bu çerçevede, ateşkesin sağlanmasının hemen ertesinde Moskova ve Tiflis'i ziyaret ederek temaslarda bulunduk.

1990'lı yıllarda belirginleşen ve şimdilerde daha da derinleşen Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde çözüm bulunmasına Türkiye olarak önem veriyoruz. Tarafların, bu ihtilafların çözümü yönünde en kısa sürede mutabakata varmalarının bölge istikrarına ve refahına hiç şüphesiz ki olumlu katkısı olacaktır.

Bölge ülkeleri arasında var olduğunu gözlemlediğimiz güven eksikliğinin giderilmesi düşüncesinde Ağustos 2008'de Kafkas İşbirliği ve Dayanışma Platformu kurulması önerimizi gündeme getirdik. Gürcü makamları da önerimize destek verdiler.''

Bu çerçevede, Rusya Federasyonu'na bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, ''Buna katılacaklarını, destek vereceklerini söylediler'' dedi.

Aynı destek sözünü Gürcistan ziyaretinde de aldıklarını kaydeden Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Helsinki'de AGİT Bakanlar Konseyi'nde 5 ülkenin katılımıyla üst düzey memurlar seviyesinde bir toplantı düzenlendiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, önümüzdeki dönemde de Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun somutlaştırılmasına yönelik bu ziyaretleri sürdüreceğini bildirdi.