kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
"Hanukiya" adlı şamdanı ailenin reisi yakıyor. İsrail Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Amit Zarouk’un evindeki kutlamada da şamdanı Zarouk yaktı.

Yahudiler 'Hanuka Bayramı'nı kutluyor

DUYGU GÜVENÇ
22.12.2008
Yahudiler için mucizenin simgesi olan Hanuka Bayramı başladı. Ankara'daki İsrailli diplomatlar bayramı büyükelçilikten Amit Zarouk'un evinde kutladı. SABAH 9 kollu şamdanların dualarla yakıldığı töreni izledi..
Yahudilerin "Işıklar Bayramı" olarak da bilinen ve mucizenin sembolü olan Hanuka Bayramı'nın Ankara'daki kutlamasını SABAH da izledi. Yahudiler bu yıl 21 Aralık'tan 29 Aralık tarihleri arasına denk gelen sekiz günü Hanuka Bayramı olarak kutluyor. İsrail Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Amit Zarouk'un evinde yapılan kutlamaya başta İsrail Büyükelçisi Gabby Levy ve eşi İrit olmak üzere tüm elçilik personeli katıldı. Ankara'daki Yahudi cemaatinden de isimlerin katıldığı törene, Türk diplomatlar ve bazı gazeteciler de davet edildi. Tören için evin hanımı Liat, masaları 9 kollu şamdanlarla donattı. Masalarda en dikkat çeken şey ise tahta toplardı. Sefire İrit Levy "Sevivon" adı verilen dörtgen topların anlamını şöyle anlattı: "Bunlar ilk mabedimiz yok edildiğinde gelen işaretler. Topların üzerinde yazan İbranice kelimeler 'mucize,' 'büyük,' 'geçmişte olan' ve 'burada' anlamına geliyor." Levy'nin anlattıklarına göre bu dört yüzün hangi sırayla geldiği size gelecekten haber veriyor. Dokuz kollu şamdanı "Hanukiya"yı ailenin reisi yakıyor. Bu şamdandaki mumlar 8 gün boyunca yanıyor. İlk gün ilk mum ile ortadaki mucizenin sembolü olan yakılırken, diğer günlerde birer atlanarak mumlar ateşleniyor. 8 günün sonunda ise şamdandaki tüm mumlar yanıyor. Evde mumları yakan ailenin reisi Amit Zarouk, törene başlarken kipasını kafasına geçirip önüne 3 tane duanın olduğu kâğıdı alınca, Hanuka'nın dini anlamını açıklamak Büyükelçi Gabby Levy'ye düşüyor: "Bu kesinlikle dini bir tören değil, dini bir bayram değil. Bu bizim ulusal birliğimizi güçlendiren bir mucizenin simgesi."

ÇOCUKLAR SEVİNİYOR
Duaları birlikte okuyan grup ilk günün mumları yakıldıktan sonra da iki şarkıyla coşuyor. Bunlardan biri Yahudi mabedinin kurtuluşunu anlatıyor, diğeri 8 mumun anlamını... Her bayramda olduğu gibi Hanuka'da en çok şımartılan, çocuklar... Çocuklar belli bir yaşa geldiyse parayla ödüllendiriliyor, çok küçükse hediyeleri güzel bir çikolata. Evin her yerinde para şeklindeki çikolatalara bakmayan Noam Zarouk, elindeki çikolatayı ise kimseye kaptırmıyor.