kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Kriz, Maktum'u da vurmuş!

Küresel mali kriz dünyanın dikkatini Körfez'e çevirdi. Petrodolarların yığıldığı Körfez ülkelerinde 2 ile 5 trilyon dolar arasında para olduğunu hesap edenler çoktan yola koyuldu. Körfez ülkeleri ise bol spekülasyonla şişen petrol fiyatlarının hep yukarıya doğru tırmanacağına inandı. Emirler, petrodolarları taşa toprağa, binaya yatırdılar. Bol bol hedge fonlara, yatırım bankalarına yatırım yaptılar.
Sonrası malum.
Çoğu para kaybetti. ABD ve AB ekonomisinin dibe vurması, parasının büyük ölçüde buraya bağlamış olan Körfez'i beklemeye itti!
Hafta başı Körfez sermayesini çok yakından izleyen bir haber kaynağım aradı.
"Küresel mali kriz 3.5 trilyon dolar gayrimenkul portföyü olan Dubai Şeyhi El Maktum'u da vurdu" dedi. Dile kolay, petrolden kazandığı parayla bol bol yatırım yapan Maktum bile para arıyormuş!..
Birleşik Arap Emirlikleri'nin gözdesi Dubai, başlı başına incelenmeye değer. Maktum, Emirates Hava Yolları ve dünyanın en yüksek binası kabul edilen Burj Al Arab ile farklılığını ortaya koydu.
Anlatılanlara bakılırsa; Maktum, o kadar çok yatırım yapmış ki, düşen petrol fiyatları nakit dengesini alt üst etmiş.
Yatırımlar devam ediyor ama parası yetmiyor. O da soluğu, Abu Dabi'de almış. Abu Dabi Emiri Nahyan'dan para istemiş. Abu Dabi Emiri, kestirmeden gitmiş, "Emirates ve Burj Al Arab bana yeter, verirsen parayı alırsın," demiş.
İşe bakın! Maktum, iki gündür Türkiye'de bulunuyor. Türkiye ise Körfez sermayesini çekmeye hazırlanıyor.
Bir de, tüm kamu binalarının kira gelirini kâr payı ödemesi altında Körfez'e farklı bir yöntemle pazarlamak için son rötuşu yapıyor.