kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türk gemilerinin mürettebatlarının durumundan endişeliyiz''

Giriş Saati : 17.12.2008 09:14
Güncelleme : 17.12.2008 17:45
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
''Türk gemilerinin mürettebatlarının durumundan endişeliyiz''
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Somali açıklarında kaçırılan 2 Türk gemisinin mürettebatlarının durumundan endişeli olduklarını belirterek, korsanlarla mücadelede güçlü bir uluslararası işbirliğine gereksinim olduğunu söyledi.

Büyükelçi İlkin, BM Güvenlik Konseyinde Somali'de korsanlarla daha etkili mücadele etme amacıyla kabul edilen kararın alındığı toplantıda konuşma yaptı.

İlkin, Türkiye'nin Somali açıklarında korsanlar tarafından gemi kaçırma ve silahlı soygun olaylarının giderek artmasından ve daha büyük bir alana yayılmasından derin endişe duyduğunu ifade ederek, iki ticari Türk gemisinin halen korsanların elinde olduğunu, Türkiye'nin hem bu iki geminin hem de kaçırılan diğer gemilerin mürettebatlarının durumundan endişeli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin uluslararası deniz güvenliğine ciddi tehdit oluşturan korsanların barbar hareketlerini kınadığını kaydeden İlkin, gemilerin kaçırılmasının Somali'ye insani yardım ulaştırılmasını da engellediğini
söyledi.

Türkiye'nin korsanlarla ve soygunla mücadelede uluslararası işbirliğine gereksinim duyulduğuna inandığına işaret eden Büyükelçi İlkin, Türkiye'nin bu kapsamda NATO gücüne bir firkateyn gönderdiğini ve AB'nin korsanlarla mücadelede güç oluşturmaya yönelik danışma toplantılarına davet edildiğini hatırlattı.

İlkin, bu kapsamda Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili dün ve daha önce aldığı kararların BM'nin korsanlarla mücadeledeki kararlılığını gösterdiğini belirterek, BM'nin korsanlarla mücadele kapsamında uygulamaya konacak uluslararası işbirliği mekanizmasında rehberlik ve eşgüdüm sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Somali'de korsanlar tarafından alıkonan rehinelerin nasıl kurtarılacağı konusunun da düşünülmesi gerektiğini söyleyen İlkin, bir taraftan da Somali'de hukuk, kamu düzeni ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasına yönelik somut politika ve önlemlerin uygulanması gerektiğini kaydetti.

İlkin konuşmasının sonunda, Türkiye'nin 2 hafta içinde Konseyin yeni geçici üyesi olacağını anımsatarak, gelişmeleri yakından izleyeceğini ve konunun üzerinde durmaya devam edeceğini söyledi.