kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

24 saatte 4 gemi kaçırdılar

Giriş Saati : 17.12.2008 11:01
Güncelleme : 17.12.2008 17:45
Yeni Haber
Somalili korsanlar son 24 saatte toplam dört gemi kaçırdı. Bu gemilerden biri Türk gemisi. Danimarka ise olaya müdahale edip korsan gemilerini çapraz ateşe aldı.

NATO'ya bağlı Danimarka savaş gemisi, Somalili korsanların gemisine ateş açtı ve Somalili gemi mürettebatını tutukladı.



Hindistan donanması, Aden Körfezi'nde ele geçirdiği korsanları Yemen makamlarına teslim etti.

Yemen'den bir güvenlik yetkilisi, Hindistan donanmasının Aden Körfezi'nde ele geçirdiği 12 Somalili ve 11 Yemenli korsanı, Yemen'in güneyindeki Aden Limanı'nda bugün teslim ettiğini, korsanların sorgulandıktan sonra mahkemeye sevk edileceklerini söyledi.

Şu anda korsanların elinde dün kaçırılan gemi hariç Karagöl ve Yasa adlı iki Türk gemisi bulunuyor.

İşte gemilerin kaçırılış hikayesi:

TÜRK KARGO GEMİSİ SOMALİLİ KORSANLAR TARAFINDAN KAÇIRILDI - 16.12.2008

Merkezi İstanbul'da bulunan İsko Denizcilik'e ait bir Türk kargo gemisinin Somalili korsanlarca kaçırıldı.

Merkezi İstanbul'da bulunan İsko Denizcilik Şirketi'ne ait "M/V Bosphorus Prodigy" adlı bir Türk kargo gemisinin, Aden Körfezi'nde kaçırıldığı bildirildi.

Geminin Antigua-Barbuda bayrağı taşıdığı ifade edildi. Konuyla ilgili İsko Denizcilik Şirketi'nden henüz bir açıklama yapılmadı.

SOMALİLİ KORSANLAR, TÜRK GEMİSİNİ KAÇIRDI - 30.10.2008

Daha önce pek çok ülkenin gemisini kaçırarak fidye isteyen Somalili korsanlar bu defa Türk gemisini kaçırdı.

Kanada'dan Çin'e 77 bin ton demir cevheri taşıyan Yasa Denizcilik'e ait Marshall Island bayraklı "M/V Yasa Neslihan" adlı ticari gemi dün saat 12.30'da Aden Körfezi'nde korsanlar tarafından kaçırıldı.

Gemide 20 Türk personelini bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri ardından NATO güvenlik güçleri, Türk görevlilerin kurtarılması için harekete geçti. Ancak gemide personel bulunduğu için güvenlik güçleri doğrudan müdahale edemiyor.

Bu arada, şirket avukatları korsanların şu ana kadar herhangi bir fidye talebinde bulunmadığını bildirdi.

Türkiye, Somali kıyılarında güvenliğin sağlanması için Türk savaş gemisi Gökova'yı göndermişti.

SOMALİ'DE ESİR TÜRK DENİZCİ SAYISI 37'YE ÇIKTI

Somali açıklarında korsanların kaçırdığı gemi sayısı 40'ı geçerken, üç ayrı gemideki 37 Türk denizcinin sağlığından endişe ediliyor.

Somali'deki korsanların dün kaçırdığı gemiyle esir düşen Türk denizci sayısı 37'ye yükseldi. Fransız petrol firması Total'e ait bir römorkör ve İstanbul'daki Isko Marine Denizcilik ve Ticaret acentesinin işlettiği MV Bosphorus Prodigy adında bir kargo gemisi dün Yemen açıklarında kaçırıldı. Resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 100 metre uzunluğundaki MV Bosphorus Prodigy'de 3'ü Türk, 8'i Ukraynalı 11 mürettebat bulunuyor. 29 Ekim'de kaçırılan Neslihan'da 20, 12 Kasım'da kaçırılan 2. Karagöl gemisinde ise 14 Türk mürettebat görevliydi. Böylece dünkü olayla birlikte toplam 37 Türk denizci Somalili korsanlara esir düştü. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olduklarını bildiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, kaçırılan Türk personelin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. 40'tan fazla geminin bölgedeki korsanlarca kaçırıldığını hatırlatan Özügergin, "Bu sorunu çözmek için uluslararası bir işbirliği şart" dedi. Özügergin, NATO ve AB'nin katılımıyla oluşturulacak bir askeri müdahale ekibinde Türkiye'nin de yer alacağını bildirdi. Somali açıklarındaki korsan saldırılardan zarar gören AB ve NATO üyesi ülkelerin yanı sıra Hindistan ve Rusya da rotadaki saldırıları önlemek amacıyla askeri gemilerini görevlendirdi. BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar çerçevesinde, korsanlarla mücadele çerçevesinde uluslararası savaş gemilerinin Somali karasularına girme süresi 1 yıl daha uzatıldı. Karar, uluslararası savaş gemilerinin ön bilgi vermek koşuluyla Somali karasularına girmesine ve 'tüm gerekli yöntemleri' kullanarak korsanlarla mücadele etmelerine olanak tanıyor.

KAÇIRILAN ÇİN BALIKÇI GEMİSİ KURTARILDI

Yemen açıklarında korsanların kaçırdığı Çin balıkçı gemisinin kurtarıldığı bildirildi.

Çin'in Şinhua ajansı, geminin ''çok taraflı askeri güç'' tarafından kurtarıldığını duyurdu. Haberde, ''çok taraflı askeri gücün, 'Zhenzua-4' gemisinin bulunduğu bölgeye ulaştığı, korsanlarla başarıyla mücadele edildiği ve helikopterlerin kurtarma görevini tamamlamak için gemi üzerinde tur attığı'' kaydedildi.

Kenya denizcilik yetkilileri, Yemen'in Aden Körfezi açıklarında son 24 saatte kaçırılan dördüncü gemi olan "Zhenzua-4"te 30 dolayında Çinli mürettebat olduğunun tahmin edildiğini belirtmişti.