kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akropolis'e de pankart asıldı

Giriş Saati : 17.12.2008 17:23
Güncelleme : 17.12.2008 17:45
Yeni Haber
Yunanistan'da 6 Aralıkta 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından tüm Yunanistan'ı saran protesto gösterileri bugün de devam etti.

Atina kent merkezindeki tarihi Akropolis tapınağına çıkan bir grup gösterici, güvenlik güçlerini aşarak, ellerindeki, dört dilde ''direniş'' yazan ve ''Avrupa dayanışma günü, 18 Aralık, herkes yollara'' ifadesini taşıyan pankart astılar.

Basın-yayın organları, Akropolis'in kuzeydoğusuna, Yunan bayrağının yan tarafına pankartı asan ve yaklaşık bir saat boyunca gösterilerini sürdüren, büyük çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu grubun yanı sıra diğer protestocu grupların da gösteriler düzenlemelerinin beklendiğini belirttiler.

Haberlerde, gösterilerin en azından Noel'e kadar sürmesinin beklendiği, yarın ise Yunanistan'ın yanı sıra birçok Avrupa ülkesinde eşzamanlı gösteri yapılmasının planlandığı kaydedildi.

Atina Adliyesi önünde bugün gösteri düzenleyeceği açıklanan grupların, akşam saat 18.00 sularında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) gençlik kollarının düzenlediği gösteri yürüyüşüne katılacakları belirtildi.

Yarın Sindagma Meydanı yakınında bulunan ''Roma Kapısı'' mevkinde öğrenciler ile eğitimcilerin, ''Omonia'' meydanında ise KKE'nin iki ayrı gösteri yapacağı açıklandı.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonunun (GESEE) çağrısıyla Sindagma'daki parlamento binası önünde Cuma günü ''Hükümetin uyguladığı şiddet ve yaşanan ekonomik zorlukları'' protesto etmek üzere gösterisi düzenleneceği kaydedildi.

Gösteriler nedeniyle eğitim - öğretim programının ''yokuş aşağı yuvarlandığı'' yorumunu yapan basın, ülke genelinde öğrenci işgalinde olan ve ders veremeyen orta ve yüksek öğretim kurumlarının sayısının 700'e yakın olduğunu belirtti.

Öte yandan, ''yer yer gerilimli anlar yaşansa, özellikle çevik kuvvet ekiplerinin hedef alındığı saldırılar gerçekleştirilse ve Atina ile Selanik kentleri başta olmak üzere birçok kentteki çatışmalarda göstericilere karşı göz yaşartı gaz kullanımı tam olarak son bulmamış olsa bile'' şiddetin yerini genel olarak barışçı gösterilere bıraktığı kaydedildi.

Basın-yayın organları, Grigoropulos'un ölümünü protesto etmek amacıyla gencin yaşamını yitirdiği Eksarhia semtinde, yaklaşık bin kadar semt sakininin polis karakolu önünde yaptıkları gösteride olay çıkmadığını belirttiler.

Haberlerde, Eksarhia sakinlerinin, Grigoropulos'un yaşamını yitirdiği sokağa gencin adının verilmesini talep ettikleri de kaydedildi.

Bu arada, Selanik'te bu sabaha karşı bir banka şubesi ile bir Vatandaş Hizmetleri Bürosu'nun (KEP) hedef alındığı saldırılar düzenlendi.

Kentin ''Kalamaria'' semtinde bu sabah 10'ar dakika arayla düzenlenen, ev yapımı patlayıcı madde kullanıldığı belirlenen saldırılarda, gerek banka şubesi gerekse KEP bürosunda ciddi maddi hasar meydana geldiği belirtildi.

BALİSTİK İNCELEME DEVAM EDİYOR

Öte yandan, basın-yayın organları, Grigoropulos'un ölümüne yol açan merminin balistik incelemesinin sonuçlarının bugün açıklanmasının beklendiğini duyurdular.

Haberlerde, Grigoropulos'un yaşamını yitirdiği noktada, ateş açan polis memuru Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkıp çıkmadığı henüz belirlenemese de üçünçü bir mermi kovanının bulunduğu belirtildi.

Grigoropulos'un yaşamını yitirmesinden kısa süre sonra yapılan ilk olay yeri incelemesinde, Korkoneas'ın silahından çıktığı belirlenen 2 adet kovan bulunduğu kaydedilmişti.

Basın, söz konusu ilk incelemede, polis ekiplerinin maskeli ve kendilerini ''iktidar karşıtı'' ve ''anarşist'' olarak adlandıran gruplar ile karşı karşıya geldiği ve incelemelerini tamamlayamadan bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını belirtmişti.

Haberlerde, Grigoropulos'un bedeninden çıkartılan mermi üzerinde yapılan incelemelerden edinilen verilerin, doku mikro zerreleri haricinde beton örneğine de rastlandığını ortaya koyduğu kaydedilmişti. Kurşunun Grigoropulos'a saplanmadan önce çevredeki binalardan birine, yerden 40 - 50 santim yukarıya çarpmış olduğunun saptandığı, bunun Korkoneas'ın ''Havaya uyarı ateşi açtığı'' şeklindeki ifadesine ters düştüğü iddia edilmişti.

AA