kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Emlak Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

100 avukatla hakim karşısında

Giriş Saati : 17.12.2008 08:56
Güncelleme : 17.12.2008 17:45
Yeni Haber
Geçtiğimiz Pazar günü Irak'ın başkenti Bağdat'taki basın toplantısı sırasında ABD Başkanı George W.Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteci Muntasır el-Zeydi'nin, bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

*İŞTE KARE KARE AYAKKABININ FIRLATILIŞI...

Hafta sonu dünya gündemine bomba gibi düşen olay ile ilgili son 74 saattir sorguda tutulan ve dün soruşturma hakimine ifade veren el-Zeydi'nin, bugün ulusal mahkemeye çıkabileceği belirtiliyor.

Gazeteci el-Zeydi için istenen cezanın, ''Bush'u öldürmeye teşebbüsten'' 15 yılı bulabileceği ileri sürülüyordu. Ancak bu konuda hukukçular da ikiye bölünmüş durumda.Öte yandan gazetecinin "Bush'u öldürmeye teşebbüsten" değil "Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye ihanetten" yargılanacağı da alınan bilgiler arasında.

Irak İçişleri Bakanlığı Operasyon Dairesi Müdürü Yarbay Abdulkerim Gelef, Peyamner haber sitesine yaptığı açıklamada, bakanlıklarının gerekli bütün inceleme ve soruşturmalarda bulunacağını ve "Gazeteci El Zeydi, Irak ceza yasasının, 111. maddesince Başbakan Maliki'ye ihanetten yargılanacak'' dedi.

El Zeydi'nin Bush'a ayakkabı fırlatmaktan yargılanmayacağını belirten Gelef, ancak olayı "Medeniyetten uzak, gazeteciliğe asla yakışmayacak çok çirkin bir hareket" olarak niteledi.



MUNTASIR'I SAVUNMAK İÇİN 100 AVUKAT IRAK'A GELDİ

Irak'ta hakim karşısına çıkması beklenen protestocu gazeteci Muntasır el-Zeydi'yi savunmak için dün akşam 100'ün üzerinde avukatın Irak'a geldiği bildirildi.

Amerikan Başkanı George W.Bush'a geçtiğimiz Pazar günü Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci el-Zeydi'nin ağabeyi Dırğam el-Zeydi, bugün hakim karşısına çıkması beklenen kardeşini savunmak üzere dün 100'ün üzerinde avukatın Irak'a geldiğini söyledi.

Kendisi de yerel bir televizyonda kameramanlık yapan El-Zeydi, Irak'a gelen avukatlar arasında Arap ve Ortadoğuluların dışında, batılı hukukçuların da bulunduğunu açıklayarak, söz konusu avukatların kendilerinden vekalet istediklerini belirtti. "Kardeşimi savunacak asıl kesim Irak halkı ve Arap dünyasının desteği" diyen Dırğat el-Zeydi, özgürlük mücadelesi veren tüm kesimlerin kardeşinin davasına sahip çıkacağını kaydetti.

IRAKLI GAZETECİYE KAYSERİ'DEN KEFALET YARDIMI

19. dönem Kayseri milletvekili Doktor Seyfi Şahin, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatıp gözaltına alınan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin serbest bırakılması için tazminat ödemeye hazır olduklarını belirtti.

Özel Seyfi Şahin Kulak Burun Boğaz Merkezi Başhekimi Dr. Seyfi Şahin, hafta sonu Irak'a sürpriz bir ziyaret yapan ABD Başkanı George W. Bush'a basın toplantısı esnasında ayakkabılarını fırlatarak tepki gösteren ve ardından gözaltına alınan gazeteci Muntazır El Zeydi'nin serbest bırakılması için tazminat yardımı vermek isteğini belirtti. Bir basın toplantısı düzenleyen 19. dönem Kayseri milletvekili Dr. Seyfi Şahin, Irak'ta meydana gelen ayakkabı olayını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Olayı, bir ülkenin haksız yere işgalini en iyi kınama yolu olarak gördüğünü ifade eden Dr. Şahin, "Ayakkabıyı fırlatan Bağdatiye Televizyonu muhabiri Muntazır El Zeydi'nin de hukuken mağdur olduğu kanaatine varılmıştır. Bush'un El Zeydi'yi döven ve zulmeden korumalarını kınamaktayız. Ayakkabı saldırısında ölüm tehdidi yoktur. Çünkü darp malzemesi yumuşaktır, sağlığa zarar verebilecek nesne değildir.

Milyonlarca insanın öldüğü Irak işgaline karşı en medeni tepki, ayakkabı ile olan saldırıdır. El Zeydi'nin tutuklanması veya hapisle cezalandırılması uluslararası hukuka aykırıdır. Olayda Bush'a hakaret vardır. Bu da para ile cezalandırılır. Özel Seyfi Şahin Kulak Burun Boğaz Merkezi olarak El Zeydi'nin kefaletle bırakılması için gerekli tazminatı ödemeyi kararlaştırdık" ifadelerini kullandı.

"KARDEŞİMİN HAYATINDAN ENDİŞE DUYUYORUM"

Dün Irak'a gelen onlarca avukatın dışında Irak Barolar Birliği'nin de davayı ücretsiz olarak üstlenmek istediklerini belirten el-Zeydi, "Barolar Birliği de bu dava için seferber oldu. Hiçbir ücret talep etmeden davayı üstlenmeye hazır olduklarını bize bildirdiler. Ayrıca kardeşimin görev yaptığı El-Bağdadiye televizyonu da bir savunma heyeti oluşturdu" şeklinde açıklama yaptı. Ailesi olarak kardeşinin hayatından endişe ettiklerinin anlatan Dırğat el-Zeydi sözlerini şöyle sürdürdü, "Bundan önceki mesleki yaşamında da ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.

Muntasır bundan 1 yıl önce koalisyon güçlerinin Iraklı küçük bir kız çocuğu öldürme olayını geniş ve ayrıntılı bir şekilde haber yapmıştı. Kardeşim o haberi yakından takip ederek olayı genişletti. Kardeşim o olaydan sonra bilinmeyen bir grup silahlı kişilerce kaçırıldı. Kaçıran kişiler Muntasır'ı 'bu tür haberlerle uğraşma' diyerek ölümle tehdit ettiler. Bu silahlı grubun kim olduklarını ve hangi gruba mensup olduklarını bilmiyoruz. O tarihlerde Amerikan askerlerinin kanlı hatasını ortaya çıkardığı için ölümle tehdit edilen kardeşim, şimdi piramitin (Bush'a) başına ihanet etti!. Daha büyük bir olayla karşı karşıya. Serbest bırakılsa dahi bir gün mutlaka öldürecekler."

"DAVAYA SİYASİ BASKI KURULMASINDAN KORKUYORUZ"

Kardeşinin hayatından endişe duyduklarını açıkça dile getiren ağabey Dırğat el-Zeydi, içlerinde Irak'taki mahkemelerin adil olup olamayacağı konusunda belli kuşkularının da bulunduğunu öne sürdü. "Mahkeme heyeti siyasi iradeden çekinebilir" diyen el-Zeydi, iktidar ve siyasi baskı nedeniyle mahkemenin olayı bir "protestodan" ziyade bir 'ihanet" yönüyle değerlendirmesinden çekindiklerini açıkladı. El-Zeydi, bu yöndeki kuşkularının artması durumunda davayı Uluslar arası İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Dırğat el-Zeydi, halen Irak makamlarının elinde yargı önüne çıkmayı bekleyen kardeşi Muntasır el-Zeydi'nin hayranı olduğu Arjantinli sosyal devrimci ünlü Marksist Che Guevara'nın posteri ve sürekli amcasını özlediğini belirten oğlu 4 yaşındaki Haydar ile birlikte geldi.

"AMCAMA ZULÜM EDEN KİM OLURSA BÜYÜYÜNCE ONU AFFETMEYECEĞİM"

Hafta sonu Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD Başkanı George W. Bush'a basın toplantısında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'nin yeğeni Haydar Dırğat el-Zeydi, "Amcama zulüm eden zalimi büyüyünce affetmeyeceğim" dedi.

Dünya gündemine bomba gibi düşen olay ile ilgili kendince açıklamada bulunan 4 yaşındaki küçük Haydar, amcasını çok özlediğini ve Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'den bir an önce amcasını serbest bırakmasını istediğini ifade etti. "Ben onu çok seviyorum. Maliki'den bir Iraklı olarak istediğim tek şey, amcamı serbest bırakması. Başka bir şey istemiyorum.
Kim amcama zulüm ederse, ben de büyüyünce o zalime ayakkabı ile vuracağım" diye konuştu.

Dünya gündemine oturan ayakkabılar ile ilgili yanında sembolik bir kundura taşıyan yeğen Haydar, elindeki botla poz verdi.

"EL ZEYDİ SERBEST BIRAKILSIN"

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatarak protesto eden Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

FIJ'in yazılı açıklamasında, El Bağdadiye televizyonu muhabiri El Zeydi'nin protestosunun, ABD'nin 4 yılı aşkındır devam eden işgali sırasında Iraklı sivillere yönelik davranışlarına karşı yoğun öfkeyi yansıttığına dikkati çekildi.

Ayakkabı tabanı göstermenin Irak'ta bir çeşit saygı duymama ifadesi olduğu kaydedilen açıklamada, gazetecinin eyleminin ABD politikasına olan hoşnutsuzluğun sembolik göstergesi olduğu belirtildi.

Açıklamada, FIJ Genel Sekreteri Adan White'ın, "bu gazetecinin samimi duygularını ifade ettiğini, ancak bu hareketinin görmezden gelinemeyeceğini" söylediği aktarıldı. Açıklamada, bununla birlikte White'ın, Amerikan askerlerinin yol açtığı yıldırma, kötü muamele ve faili meçhul ölümlerle geçen yıllardan sonra gazeteciler arasında kızgınlık ve öfkenin varolmasının hiç de şaşırtıcı olmadığı sözlerine yer verildi.

Irak mahkemesinin hakkında serbest bırakılması kararını verdiği gözaltındaki bir gazeteciyi ABD'nin bırakmayı reddetmesinden günler sonra bu protestonun meydana gelmesinin rastlantı olmadığı ifade edilen açıklamada, ABD'nin Irak'ta hukukun egemenliğini ihlal ettiği görülürken gazetecilerin adaletsizliği protesto etmede başka yollar aramasının da şaşırtıcı olmadığı belirtildi.

FIJ'in açıklamasında, Irak'taki Amerikan güçlerinin gözaltında tutulan gazetecilere yönelik kötü muamele sicili göz önüne alındığında El Zeydi'nin tehdit altında olabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, FIJ'in, Irak Gazeteciler Sendikası'nın Muntazar El Zeydi'nin güvenliğinin garanti edilmesi ve serbest bırakılması çağrısına destek verdiği bildirildi.

FIJ açıklamasında ayrıca, Bağdat hükümetine, Amerikan işgalinin başından bu yana Irak'ta gazetecilerin öldürülmeleriyle ilgili tam bir soruşturma yapma sözünü tutması istendi.

Açıklamada, Irak Gazeteciler Sendikası'na göre, Nisan 2003'ten bu yana Irak'ta 284 gazetecinin öldürüldüğü hatırlatıldı.

120'den fazla ülkeden 600 bini aşkın gazeteciyi temsil eden FIJ'in bu açıklaması, kendi internet sitesinin yanı sıra Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişimi (IFEX) ağının internet sitesince de kamuoyuna duyuruldu.

GAZETECİ İÇİN FACEBOOK'TA YÜZLERCE GRUP AÇILDI

ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabısını fırlatan Iraklı gazeteciye destek için Internet sitelerinde yüzlerce grup açıldı. Binlerce yorumun yapıldığı gruplarda, Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'ye destek verilirken, Bush da aşağılanıyor. ABD Başkanı Bush'un Irak'taki basın toplantısında ayakkabı atan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'ye verilen destek devam ediyor.

Internet'te büyük eğlence malzemesi haline gelen olay, facebook gruplaşma ve tanıtım gibi sitelerde de büyük ilgi görüyor. Binlerce sitede Bush'la dalga geçilirken, açılan gruplara Bush'un ilginç fotoğrafları da gönderiliyor. Dünya gündemine bir anda düşen olayın ardından, Internet kullanıcıları gruplara üye olarak yaptıkları yorumlarla Muntasar El Zeydi'ye destek veriyor. Kısa bir sürede binleri aşan grup sayısı Internet kullanıcılarının en fazla üzerinde durduğu konu olarak belirtiliyor.

BİR YARGIÇ, IRAKLI GAZETECİYİ CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİ

Iraklı bir yargıcın, ABD Başkanı George Bush'a pazar günü basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi'yi ziyaret ettiği bildirildi.

Gazetecinin kardeşi Durgam El Zeydi, bir yargıcın, kendisine, başka bir yargıcın kardeşini cezaevinde ziyaret ettiğini söylediğini belirtti.

Muntazır El Zeydi'nin bugün mahkemeye çıkması bekleniyordu. Ancak Durgam El Zeydi, bir yargıcın kardeşini ziyaret etmesinin Muntazır'ın dayak yediğini ve "o şekilde mahkemeye çıkmasının öfkeye yol açabileceğinden korktuklarını" akla getirdiğini kaydetti.

Iraklı gazetecinin ağabeyi dün de kardeşinin kolunun ve bazı kaburga kemiklerinin kırıldığını ve hastaneye kaldırıldığını söylemişti.
Haberin fotoğrafları