kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mahkeme kartı çalınan emekliyi haklı buldu

AA
Giriş Saati : 14.12.2008 13:59
Güncelleme : 14.12.2008 14:05
Yeni Haber
2 Ocak 2008'de bir bankanın ATM'sine katılan cihazla banka kartı çalınan ve hesabından 660 YTL çekilen emekli, Tüketici Mahkemesinde açtığı davayı kazandı.

2 Ocak 2008'de sabahın erken saatlerinde Ankara'da bir bankanın Köroğlu Şubesi'ne giden emekli Mustafa Akpınar (56), kartını ATM cihazına yerleştirdikten sonra ''geçici bir süre hizmet veremiyoruz'' uyarısıyla karşılaştı.

Kartını geri alamayan Akpınar, henüz banka açılmadığı için herhangi bir yetkiliye ulaşamadı. Bir süre sonra bankaya gelen Akpınar, ATM cihazının kartını alıkoyduğunu, geri almak istediğini bildirdi. Akpınar'ın kartına ulaşamayan yetkililer, emekli vatandaşa kartla hesabından 660 YTL çekildiğini söyledi.

Banka yetkilileri ayrıca, Akpınar'a daha önce de benzer durumla karşılaştıklarını, ATM'ye takılan bir cihazla kartın ve şifrenin çalınmış olabileceğini aktardı.

Bunun üzerine emekli Akpınar, bankanın güvenlik önlemlerini yeterince almadığı gerekçesiyle Yenimahalle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuruda bulundu. Hakem heyeti, 25 Ocak kararında konuyla ilgilerinin olmadığını açıklayarak emekli Akpınar'ı geri çevirdi.

Bu karara şaşırsa da mücadelesine devam eden Mustafa Akpınar, Ankara 5. Tüketici Mahkemesinde dava açtı. Şubat ayı başında açılan davaya katılan bankanın avukatı, ''olayın adli vaka olması nedeniyle Tüketici Mahkemesinin görevsiz olduğunu'' belirterek davanın reddini istemesine karşın mahkeme, bu talebi reddederek ilgili kanıt ve belgelerin toplanmasını istedi. Mahkeme, tüketicinin mağduriyeti nedeniyle kendisinin olayla yakından ilgili olduğunu belirterek, davayı sürdürdü.

Akpınar, bir avukat tutmadan sürdürdüğü mücadelesini kazandı. Mahkeme, ''güvenlik zafiyeti'' olduğu gerekçesiyle Akpınar'ı haklı buldu. 25 Kasımdaki karar duruşmasında, ''Yenimahalle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin 25 Ocak tarihli kararının iptaline, davacının maaş hesabından çekilen 660 YTL'nin 2 Ocak 2008 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine kesin olarak karar verildi'' denildi.

AKPINAR EMEKLİ MAAŞINI KURTARDIĞI İÇİN MUTLU

Mustafa Akpınar, davayı açtığında kartı ve şifreyi başkalarına vermekle suçlandığını belirterek, ''Ben cahil değilim. Bunu mahkeme sırasında da belirttim. Kartımı ve şifremi çalıp paramı çektiler. Banka gerekli güvenlik önlemlerini alsaydı bunlar yaşanmazdı'' dedi.

Emekli parasını kurtardığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Akpınar, ''Tüketici Mahkemesine dava açmamı çocuklarım söyledi. Aynı mağduriyeti yaşayan yakınlarım bankaya karşı kazanamayacağımı boşuna uğraştığımı söyledi ama vazgeçmedim. Banka mahkeme ile ilgili görevsizlik iddiasında bulunduysa da mahkeme, beni haklı buldu. Herkesin bu tür konularda hakkını aramasını tavsiye ediyorum'' diye konuştu.

Tüketiciler Birliği yetkilileri ise benzer konuyla ilgili olarak çok sayıda tüketicinin mağdur olduğunu bildirdi. Yetkililer, bu kararın emsal teşkil edebileceğini, dava sayısının artabileceğini kaydetti.