kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Önümüzdeki dönemde geri dönmeyen krediler artabilir'

14.12.2008
İş Bankası, finans piyasalarındaki gelişmelerin reel sektöre etkilerinin belirginleşmesinin, geri dönmeyen kredilerin artmasına neden olabileceği uyarısı yaptı..
Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Müdürlüğü tarafından hazırlanan, aralık ayına ilişkin "Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler'' ile Ing Bank Hazine Grubu Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan bültenlerde, Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeler değerlendirildi. Türkiye İş Bankası, yurtdışı borçlanma koşullarındaki bozulma ile tüketim ve yatırım harcamalarındaki yavaşlamanın, bankacılık sektörünü etkilemesinin beklendiğini, önümüzdeki dönemde, global finans piyasalarındaki gelişmelerin reel sektöre etkilerinin belirginleşmesinin, bankacılık sektörünün büyümesini sınırlandırırken, geri dönmeyen kredilerin artmasına da neden olabileceğini belirtti.

GÖRÜNÜM İPOTEK ALTINDA
Ing Bank'ın değerlendirmesinde de "Bu ortamda, 2008'in son çeyreğinde gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) küçülmesi kaçınılmaz bir sonuç haline gelirken, bir yandan artan işsizlik bir yandan da büyümenin kaynağına, diğer bir deyişle finansmanına dair taşınan endişeler 2009 ve 2010 yılı görünümlerini ipotek altında tutmaya devam ediyor" denildi. Türkiye İş Bankası'nın bülteninde 3 aya kadar vadeli mevduatın ağırlığını koruduğunun görüldüğü, özellikle eylül sonundan itibaren ise, 1 aya kadar vadeli mevduatın payının yükselme eğilimine girdiği kaydedildi.

MEVDUAT VADESİ KISALIYOR
Bültende "Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye girişlerinin yavaşladığı bir ortamda, mevduat vadesinin kısalığı bankacılık sektörü açısından önemli bir sorun olmaya devam etmektedir" denildi. Bireysel kredilerdeki artış büyük ölçüde kredi kartı hacmindeki yükselişten kaynaklandığı ifade edilen bültende, bireysel krediler içerisinde yer alan tüketici kredilerinin son haftalarda gerilediğinin dikkat çektiği, tüketici kredilerinin bu seyrinin iç talepteki yavaşlamayı teyit ettiği belirtildi.