kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üniversite peynir, tereyağı ve ayran üretecek

Giriş Saati : 14.12.2008 11:18
Güncelleme : 14.12.2008 14:05
Yeni Haber
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aydın Vural, kurdukları peynir, tereyağı ve ayran üretim tesisisi kurduklarını, ancak izin alınmadığı için henüz üretime geçemediklerini söyledi.

Doç. Dr. Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB Kırsal Kalkınma Programı kapsamında süt işleme tesisi ile ilgili 2004 yılında hazırladıkları projenin 2007 yılında tamamlandığını belirtti.

İlk etapta sadece yoğurt üretimi için kurdukları tesisi üniversitenin de desteği ile tereyağı ve ayran da üretebilecek şekilde geliştirdiklerini anlatan Vural, tesisin şuanda günlük 3 ton süt işleme kapasitesine sahip olduğunu, yoğurt, tereyağı ve ayran üretilebildiğini bildirdi.

''BURADAKİ SANAYİCİ YAPILANI GÖRMEDİ Mİ İNANMIYOR''

Vural, tesisle üniversite olarak bölgedeki vatandaşa ve sanayiciye modeller oluşturmak istediklerini bildirdi. Bölgedeki en önemli problemlerden birinin gıdalardaki kayıt dışılık olduğunu da ifade eden Vural, şöyle dedi:

''Özellikle bölgemizde yoğurtlar köylerden bakraçlarla sağlıksız koşullarda dolmuşlarla ve diğer araçlarla şehir merkezine gönderilmektedir. Bunlarda hijyen içler acısı ve temiz olanlar bile yolda kirlenebiliyor. Ayrıca, yoğurt üretenler dolmuşçuya, bakkala ayrı ayrı para veriyor ve bu işi yapanlar para kazanmıyor. İşletme olarak köylerden süt toplayacağız ve toplayacağımız sütlerle bu üretimi gerçekleştireceğiz. Bunun sadece üretici ile ilgili değil, sanayici ve tüketici ile ilgisi var. Onlara göre bir model oluşturmak istiyoruz. Buradaki sanayici yapılanı görmedi mi inanmıyor.

Öte yandan üreticilerimize de ayrıca ara eleman yetiştirmek istiyoruz. Üretim tesisimiz tam. Deneme üretimlerimiz yapılmış, ancak bürokratik işlemlerden dolayı izin alamadığımız için üretim yapamıyoruz. Yaklaşık bir yıldır başta belediye olmak üzere çeşitli kurumlardan gerekli iznin verilmesini istiyoruz. Üniversite olarak izin almadan kayıt dışı bir gıda üretimi yaparak vatandaşlara kötü örnek olmak istemedik.''

DAHA İYİ HAYVANCILIK YAPILABİLECEK

Vural, işletmede üretim kapasitesine göre 5 kişilik bir istihdamla başlayacaklarını ve üretim artıkça çalışan sayısının da artacağını kaydetti.

Çalışan kişi dışında önemli olan şeyin süt alacakları ailelerin ve kişilerin sayısı olduğunu belirten Vural, şunları söyledi:

''Çünkü, bölgemizde hayvancılık gün geçtikçe kan kaybediyor. Süt üreticileri ürettikleri sütlerini yılın her mevsiminde satabilecekleri yer bulamıyorlar. Yazın dondurma üretimi zamanında yüksek fiyata satabiliyorlar. Fakat, bazen de süt üretimi çok fazla olduğunda satacak yer bulamadıkları için sütlerini döküyorlar. Belli bir süt piyasası oluşmuyor. Böyle bir durumda hayvancılık yapılamaz ve hayvancılık gelişemez. Biz süt üreticileri ile bir anlaşma yaparak sütlerini sürekli bize vermelerini isteyeceğiz. Böylece üretici de ne sattığını bildiği için daha iyi hayvancılık yapabilecek. Hayvancılık da daha iyi gelişecek.''

Vural, üretimle birlikte tüketicilerin de marketten veya satış reyonlarından piyasadan daha ucuza ürün alabileceğini ifade ederek, ''Çünkü artık köy ürünleri de sağlıklı değil. Bakıyorsunuz köylülerimiz de çok fazla katkı maddesi kullanıyorlar. Bizim bir ticari kaygımız yok. Model olarak kayıt dışılığının önünü kesmek istedik. Daha ileride bölgenin örgü peyniri ve beyaz peynir üretebiliriz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda sağlıklı ek ürünlerin üretildiği bir tesis de yapmayı düşünüyoruz. Bunu da bizi verilecek desteklerle yapabileceğiz'' dedi.

(AA)