kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
EYLEM İÇİN KELEPÇE TAKTILAR.... Başkent Atina’da polis kordonu altında oturma eylemi düzenleyen protestocu gençler bileklerine kelepçe takarak polis tarafından yapılan muameleyi protesto ettiler. Ancak güvenlik güçleri bu kez sakin davrandı.

Silahlanma isyanın fitilini ateşledi

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
13.12.2008
Yunanistan'da 15 yaşındaki bir gencin polis kurşununa kurban gitmesiyle başlayan isyanın perde arkasındaki nedenleri Atina temsilcimiz Stelyo Berberakis'e sorduk. Berberakis'e göre isyanın çıkmasının asıl nedeni eğitim ve sağlık gibi harcamalarda 'cimri' davranan hükümetin ordu modernizasyonuna ayrılan bütçeyi katlayarak artırması..
Yunanistan'ı kasıp kavuran şiddet olaylarının ardında bulunan Yunan gençlerini iki gruba ayırmak gerekiyor. İlk grup her fırsatta şiddet olaylarına başvuran ve kendilerini "iktidar karşıtları" olarak tanımlayan "maskeliler"... Diğer grupsa öğrenciler... Ülkeyi ve hükümeti tedirgin eden, öğrencilerin şiddet olaylarının içinde yer alması. Öğrencileri şiddet olaylarının içine çeken hükümetin "eğitim ve sağlık" alanında yeni yatırımlar yapmaması, artan pahalılığa bir dur diyememesi.

OKULLARDAN SOKAĞA
İşte okullarını, sınıflarını bırakıp sokaklara çıkan ve polisle çatışmayı göze alan bu gençler yaptıklarıyla seslerini duyurmayı ve kendilerini "görmezden gelen" siyasilerin dikkatini çekmeyi umuyor. Yunanistan'ın AB ülkeleri arasında eğitim ve sağlık alanlarında en az para harcayan ülkeyken NATO ülkeleri arasında Türkiye'den sonra silahlanmaya en çok para harcayan ülke olması gençleri çığırından çıkaran nedenlerin başında geliyor. Yunanistan savaş uçakları, savaş gemileri ve deniz altı filolarını yenilemek için milyarlarca euro harcarken, devlet okullarının bakımsızlıktan çürümesi, maaşların düşüklüğü gençlerin isyan etmesine neden oldu.

MASKELİ ROBİN HOOD
Hükümetin başından eksik olmayan skandallar gençlerin hükümete olan güvenini de geleceğe olan inancını da yıktı. Asgari ücret AB ülkelerinin çok altında yaklaşık 700 euro civarında olması, bir fincan kahvenin fiyatınınsa 4 eurodan başlaması gençlerin sokaklara çıkmasına neden oldu. Bir de protestocuların öteki yöntemi kullananları da var. Yüzü maskeli gençler Atina ve Selanik'teki büyük marketlere girerek raflardan et, süt, makarna, pirinç, şeker, domates, salatalık gibi fiyatları sürekli artan gıda maddelerini çuvallara koyarak alıyor. Sonra da "çağdaş Robin Hood"lar gibi pazarlarda emeklilere, ev kadınlarına dağıtıyorlar.
Haberin fotoğrafları