kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Rusya ekonomisi resesyon dönemine girdi"

Giriş Saati : 13.12.2008 13:00
Güncelleme : 13.12.2008 14:29
Yeni Haber
Rusya haber ajansları Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepach'ın ekonomik büyümenin resmen durduğu yönündeki açıklamalarını acil kodu ile verdi.

Klepach yaptığı değerlendirmede kasım ayı verilerinin henüz alınmadığını, ancak ekim ayı verilerine göre ekonomik geriye gidiş (resesyon)'un başladığını söyledi. Klepach'a göre Rusya iki çeyrek daha ekonomik geriye gidişle karşı karşıya kalacak.

2008 yılı için yüzde 7,3'ten 6,8'e çekilen yeni büyüme hedefinin de gerçekleşmesinin zor olduğuna işaret eden ekonomi bakan yardımcısı, "Rusya'da resesyon başladı. Endişem odur ki bu geriye gidiş iki çeyrek daha devam edebilir." dedi.

Klepach'in kullandığı resesyon kelimesinden rahatsız olan Kremlin birkaç saat sonra düzeltme açıklaması geçti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov resesyon kelimesinin kullanılmasının doğru olmadığını ifade ederek, "Şu an Rusya'da ekonomik resesyon yok. Yakın gelecekte de beklenmiyor. Sadece ekonomik büyüme hızında düşüşten bahsedebiliriz." düzeltmesi yaptı.

Enerji fiyatlarındaki artış ve sağlanan siyasi istikrar nedeni ile Rusya son sekiz yıllık dönemde aralıksız büyüme gerçekleştirdi. Finans sektörünün dışında reel ekonomisi de küresel mali krizden etkilenen Moskova ABD'yi suçlamaya devam ediyor. Yüzde 70'den fazla düşüşün yaşandığı Rusya borsasında şirketlerin toplam kaybının 1 trilyon dolara ulaştığı kaydediliyor.

Klepach'in açıklamalarından birkaç saat sonra Avrasya Ekonomik Komitesi toplantısında konuşan Putin ekonominin bu yıl yüzde 6 büyüyeceğini, ancak işsizliğin artmasından endişe ettiklerini ifade etti. Putin, "Ekim ayında işsiz sayısı 4,6 milyona ulaştı. Bu alarm durumu. Kısa vadede iyi yönde bir gelişme beklemiyoruz." dedi. Rusya Başbakanı rublede keskin düşüşlerin yaşanmaması için hükümetin elinden geleni yaptığını söyledi. Hükümet rublede hızlı düşüşü önlemek için 150 milyar dolardan fazla para harcadı.

(CİHAN)