kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Bernard Madoff

Amerikan saadet zinciri 50 milyar $ dolandırmış

12.12.2008
Kurduğu yatırım danışmanlığı şirketi ve hedge fon sayesinde 50 milyar dolarlık zarara yol açan eski Nasdaq Başkanı tarihin en büyük dolandırıcılığı ile suçlanıyor..
On yıllar boyunca ABD'nin finans merkezi Wall Street'teki tek güç olan Nasdaq Endeksi'nin eski Başkanı Bernard Madoff (70) önceki gün 50 milyar dolarlık dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Madoff, iddianın gerçek çıkması halinde tarihin en büyük dolandırıcılık olayına imza atmış olacak. FBI yetkililerinin verdiği bilgiye göre Madoff tutuklanmadan hemen önce ajanlar ile yaptığı konuşmada suçunu itiraf etti. FBI, yaptığı açıklamada Madoff'u bu zararın mazur görülebilir bir açıklaması için tutukladıklarını ve kendisine ilk olarak bunu sorduklarını ancak Madoff'un "Bunun masum bir açıklaması yok" dediğini açıkladılar.

ANORMAL KÂRLAR VAAT ETTİ
Madoff'un yatırım danışmanlığı şirketinin kurumsal müşterilerine kısa vadede anormal kârlar vaat ederek mevduat topladığı ve bu mevduatları gerçek bir işe yatırmadığı iddia ediliyor. Türkiye'de Titan zinciri ile tanınan ve 'Ponzi Yöntemi' olarak bilinen bu yöntemi kullanan Madoff'un müşterilerinin uğradığı toplam zarar miktarı ise 50 milyar dolar. Bernard L. Madoff Yatırım Danışmanlığı Şirketi'nin kurucusu ve sahibi olan Madoff, çarşamba günü kendi çalışanlarına yaptığı açıklamada 'Ponzi Yöntemi'ni kullandığını kabul ederek. "Her şey çok büyük bir yalandı" ifadesini kullandı. Amerikan savcılarının iddiasına göre Madoff 50 milyar dolar zararı olan bir hedge fonunu yönetiyor ve bu fon tamamen bir saadet zinciri. Madoff, 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar para cezası istemi ile yargılanacak.

KALAN PARAYI DAĞITACAK
Ayrıca her bir zarara uğrayan yatırımcı ayrı ayrı Madoff'u mahkemeye verebilecek. ABD'nin piyasaları izleme otoritesi SEC (Securities and Exchange Commission) yetkilisi Scott Friestad, yaşanan bu yolsuzluğun boyutu ve uzunluğu açısından son derece hayret uyandırıcı olduğunu dile getirdi. Madoff daha sonra Manhattan'daki 10 milyon dolarlık apartman katını ipotek olarak vermesinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere salıverildi. Madoff elinde 200 -300 milyon dolar olduğunu, bunu da çalışanlara dağıtacağını söyledi.