kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

200 milyar euro tamam KDV indirimi bahara

Duygu LELO?LU BRÜKSEL
12.12.2008
AB üyesi 27 ülkenin liderleri, ekonomik krize karşı 200 milyar euroluk kurtarma planını onayladı. Liderler KDV indirimi için ise anlaşamadı..
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, Avrupa'da da etkisini gösteren ekonomik krize karşı kurtarma planı konusunda uzlaşmaya vardı AB'nin 27 ülkesinin liderlerinin iki gün süren zirvesinde onayladığı krize karşı kurtarma planının, geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından yapılan öneriyi zemin olarak alarak, krize karşı toplam 200 milyar euroluk veya AB'nin GSYH'sinin % 1.5'i oranında olması kararlaştırıldı. AB'nin dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy varılan anlaşmayı, basın toplantısında, "Herkes ciddi krize karşı tam bir uzlaşma gösterdi" diyerek açıkladı. Krizin maliyetinin büyük bir bölümü AB ülkelerinden ödenecek. Diğer bölümü ise AB kurumlarından aktarılacak. Avrupa Komisyonu'nun, AB bütçesindeki 5 milyar euroyu ise krize karşı önlemde kullanması kararlaştırıldı. Ancak bu paranın, somut projeler için kullanılması istendi. AB ayrıca ekonomik aktivitenin artırılacağı öncelikli alanlar da belirleyecek.

KDV 2009'DA GÖRÜŞÜLECEK
Öte yandan AB liderleri arasında iki gün süren müzakarelerde ülkeler arasında AB'nin kurtarma planına ilişkin görüş ayrılıkları da belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Örneğin, AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, diğer AB ülkelerine, 'kurtarma planı AB'nin GSYH'nin en az % 1.5 oranında olmalı' formülünü kabul ettirmeye çalışıyordu. İngiltere'nin de desteklediği bu öneriye özellikle Almanya karşı çıktı.