kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ruslar rubledeki değer kaybından etkilenmemek için yatırımlarıyla kürk alıyor.

Devalüasyondan korkan Ruslar mücevhere koştu

12.12.2008
Rusya Merkez Bankası bir ay için de beşinci kez rublenin euro/dolar sepeti karşısında değer kaybetmesine izin verdi. Halk parasını emlak, mücevher ve kürke yatırmaya başladı..
Rusya'yı devalüasyon korkusu sardı. Rusya Merkez Bankası bir ay içinde beşinci kez rublenin dalgalanma bandını genişletti ve rublenin euro/dolar sepeti karşısında yüzde 0.8 değer kaybetmesine izin verdi. Ruble, dolar karşısında ağustos ayından bu yana yüzde 16 değer kaybetti. Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ruble üzerindeki baskı artmış, yerel şirketler ve halk döviz almaya başlamıştı. Rusya Merkez Bankası eylül-ekim döneminde rubleyi desteklemek için 57.5 milyar dolar harcamıştı. Devalüasyon sözcüğünün Rusya'da kötü çağrışımları var. 1998 yılındaki ekonomik krizde ruble yüzde 75'e varan oranda değer kaybetmiş, enflasyon yüzde 85 seviyesine fırlamış, birçok işyeri kapanmış, gelir dağılımındaki dengesizlik artmıştı. İşte bu kötü anılar Rusların ekim ayında tasarruflarının yüzde 6'sını oluşturan 13 milyar doları bankalardan çekmesine neden oldu. Döviz hesapları ise aynı dönemde yüzde 11 artış gösterdi.

NE İSTİYORSANIZ ALIN!
Devalüasyon endişelerinin artması halkı döviz dışındada farklı yatırımlar yapmaya itiyor. Konut bunlardan biri ancak orta sınıf için yatırım araçları elektronik aletlerden mücevhere kadar oldukça farklı bir yelpaze çiziyor. Rusya'nın en büyük mobil telefon zinciri Evroset'in Başkanı Yevgeny Chichvarkin, bayilerine 5 bin 200 mektup göndererek, para kaybetmekten korkmaktansa, bir şeyler satın alarak mutlu olmalarını önerdi. Chichvarki "Araba istiyorsanız araba, apartman istiyorsanız apartman, kürk istiyorsanız kürk alın" dedi. Parasını harcamak istemeyenler ise yastık altını tercih ediyor. Merrill Lynch'in Moskova şubesi şef ekonomisti Yulia Tsep liaeva, hükümetin bankadaki mevduatlara verdiği güvencenin 700 bin ruble ile sınırlı olduğuna dikkat çekti ve bunun birikimlerin yastık altında kalmasına neden olduğunu savundu. Rusya'nın en büyük özel sektör bankası Alfa Bank da ekim ayından bu yana özel kasa kiralamak isteyenlerin sayısının yüzde 40 artış gösterdiğini kaydetti. Öte yandan durumun kötüleşeceğine dair tahminlerde var. Ülkenin en eski yatırım bankalarından Troika Dialog, hükümetin ocak ayında yüzde 20 devalüasyona izin vereceğini ileri sürdü.