kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rüzgar türbinleri Türkiye'de üretilecek

Giriş Saati : 12.12.2008 10:45
Güncelleme : 12.12.2008 14:14
Yeni Haber
Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi yatırımlarına ağırlık veren Türkiye'de, artık yerli malı rüzgar türbinleri de üretilecek.

Edinilen bilgiye göre, Model Enerji şirketi tarafından Ankara'da kurulacak fabrikada Türkiye'nin ilk megavat düzeyinde, uluslararası sertifikasyona sahip ve Türk markasına sahip rüzgar türbinleri üretilecek.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Model Enerji ortağı ve Genel Müdür Yardımcısı Güç İçelli, amaçlarının kurulum yerine ve yöresel rüzgarlara göre, özel olarak ve özenle tasarımlanmış rüzgar türbinlerini Türkiye'de üreterek, sektörde öncü olmak ve bu alanda dünyanın tanınmış markaları arasında yer almak olduğunu söyledi.

Her bir rüzgar türbini tepeden tırnağa dikkate alındığında Türkiye'de sadece türbinin kanat, kule ya da dişlilerini üreten üreticiler bulunduğunu ancak bunun tamamını kendi markasıyla, sertifikasyon sahibi üreticilerden aldığı ekipmanlarla yapan bir üretici bulunmadığına dikkati çeken İçelli, ''bu anlamda bir ilkiz'' dedi.

Türkiyede rüzgar sektöründe faaliyet gösteren üreticilerden en büyük farklarının üretilen makinelerin kilovat değil, megavat boyutunda güç üretmesi olduğunu belirten İçelli, yenilenebilir enerji sektöründe dünya liderleri arasında bulunan American Superconductor (AMSC) firmasının bir yan kuruluşu olan Windtec'in rüzgar enerjisi konusundaki know-how ve deneyimlerinden de yararlandıklarını söyledi.

Ürettikleri türbinlerin Alman Germanischer Lloyd uluslararası sertifikasyona sahip olacağını anlatan İçelli, üretimde yerli tedarikçi kullanacaklarını, ilk üç yıl içinde yüzde 70, 5 yıl içinde de yüzde 100 yerli üretim yapılacağını bildirdi.

İçelli, bunun Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma noktasında da katkı sağlayacağını ifade etti.

''TÜRKİYE'DE OTOMOTİV ÜRETİMİNE DE BÖYLE BAŞLADI''

Rüzgar türbini üretmenin araba üretmeye benzediğine işaret eden İçelli, rüzgar türbinlerinin de araba parçaları gibi bir çok parçanın birleşiminden oluştuğunu söyledi.

Dünyada çok ciddi tekel olduğunu ve yatırımcıların cebinde parası olmasına rağmen bu makineleri temin etmede sıraya girdiğini ifade eden İçelli, ''Biz kendi iç atıl kapasitemizi, sektördeki tecrübeli firmaları da bu alana yönlendirerek, hem istihdama, hem de rüzgar türbinlerini yurt dışından almak isteyen ve rüzgar çiftliği üreticilerinin dövizlerinin ülkede kalmasında faydalı olabiliriz diye düşündük ve bu işe soyunduk. Türkiye'de otomotiv üretimi de böyle başladı'' diye konuştu.

TÜRBİN FİYATLARI YURT DIŞINDAN UCUZ OLACAK

Piyasada bir türbinin maliyetinin megavat başına 1-1 milyon 200 bin avro arasında değiştiğine dikkati çeken İçelli, Türkiye'de üretilen türbinlerin yurt dışından daha ucuz olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

''Üreticiler dünyanın çeşitli yerlerinde rüzgar türbini parçalarını ürettirdiklerinde bunları kendi fabrikalarına naklettiriyorlar. Sahaya ve müşteriye nakil masrafları var, bu tip maliyetlerini yükleniyorlar. Üretim maliyetleri ve işçilik maliyetleri de yurt dışında Türkiye ile kıyaslandığında daha yüksek. Bunlara bir de sahaya götürülüp dikilmesi, servis ve bakım masrafları eklendiğinde ciddi fiyatlarla karşılaşılıyor. Yabancı bir firmanın burada bir rüzgar çiftliği kurması için buraya 30-40 kişilik ekip geliyor ve en kötü mühendisin günlük ücreti 800 avro. Bunun kurulması bir gün sürmüyor, aylar sürüyor bunların hepsini alt alta topladığınız zaman çok ciddi bir maliyet çıkıyor.

YATIRIM BÜYÜKLÜĞÜ 30 MİLYON EURO

Söz konusu yatırımın büyüklüğünün 30 milyon euro olduğunu bildiren İçelli, yıllık 100 tane türbin üretecek şekilde hesaplama yaptıklarını, kapasiteyi yükselttikleri zamanda da yatırım miktarında değişiklik olacağını söyledi.

Fabrikayı kurduktan sonra 2 adet referans türbin üretme ve bunların sertifikasyonun alınmasını hedeflediklerini belirten İçelli, ''2009 yılının Ekim ayına doğru bütün prosedürü tamamlayıp, ilk yerli türbinleri dönerken görmeyi planlıyoruz'' dedi.

Öncelikle amaçlarının rüzgar türbinlerinden yerli yatırımcıların yararlanmasını sağlamak olduğuna işaret eden İçelli, yurt dışından da talep göreceklerine inandıklarını ve büyük markaların arasında Türk markasını da ekleyeceklerini söyledi.

ASO BAŞKANI ÖZDEBİR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yatırımcı firmanın üretim için Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi bölgesinde 38 bin metre karelik bir alanda kurulu fabrika arsası satın aldığını belirterek, 18 Aralık tarihinde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve sektör temsilcileri ile yabancı konukların da katılacağı bir tanıtım töreni yapılacağını bildirdi.

Bununla birlikte ilk Türk rüzgar türbinin Türkiye'de yapılması için ''marşa basılacağını'' ifade eden Özdebir, bunun Ankara sanayisine de hareket getireceğini söyledi.

Türkiye'nin rüzgar potansiyeli açısından elverişli bir ülke olduğunu belirten Özdebir, rüzgar yatırımlarında Türk türbinlerin kullanılacak olmasının da hem sanayi hem de dışa bağımlılığı azaltmaya katkı açısından memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Daha önce rüzgar türbinlerinin direği ve pervanesi Türkiye'de üretildiğine işaret eden Özdebir, bunun tamamının Türkiyede üretilmesinin, ciddi bir döviz tasarrufu da sağlayacağını sözlerine ekledi.

AA