kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Terörü durdurma arifesindeyiz

AA
Giriş Saati : 28.11.2008 16:06
Güncelleme : 28.11.2008 18:05
Yeni Haber
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, dün Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli kararlar alma aşamasında olduğunu bildiren Aksu, şöyle dedi:

''Menfur bir saldırı sonucu 2 polis memurumuz şehit olmuştur. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraşlı. Şehit polisimize Allah'tan rahmet, kederli ailesi ile tüm Kahramanmaraş halkına baş sağlığı diliyorum. Bu alçakları da nefret ve lanetle kınıyorum. Devletimiz terör noktasında her zamankinden daha fazla kararlıdır ve önemli kararlar alma aşamasındadır.''

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, hükümetin yoksul vatandaşlara yaptığı yardımın sadaka değil, sosyal devletin gereği olduğunu söyledi.

Aksu, ''2. Uluslararası Mikro Kredi Vasıtasıyla Yoksulluğun Azaltılması Konferansı''nda yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarları döneminde gerek Sosyal Yardımlaşma Vakfı gerekse diğer vakıflar ve mikro kredi yoluyla millete yardımlarda bulunulduğunu ve kredi verildiğini belirterek, bunların demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin esasları olduğunu söyledi.
Aksu, ''Hükümetimiz de sadaka değil, sosyal devletin gereği olan yardımları yapmıştır'' diye konuştu.

Mikro kredinin mucidi Prof. Dr. Muhammed Yunus'un, 2006 yılında Nobel ödülünü bu projenin Türkiye'deki çalışmaları nedeniyle aldığını belirten Aksu, şunları kaydetti:

''Mikro kredi, başından beri takip ettiğim ve destek verdiğim bir proje. Desteklememizin nedeni, hükümetimizin sosyal devlet anlayışına ve programına uygun olması, sadece hanımlara yönelik olması ve hanımlarımızın üretime katılmasını sağlamasıdır. Böylelikle ülkemizde hem yoksulluk azalacak hem de halkımız daha müreffeh bir hayat yaşayacaktır. Bu nedenle ülkemizde destek gördü ve bu noktada önemli atılımlar yapıldı.''

Abdulkadir Aksu, projenin Türkiye'de başarıya ulaştığını, Kahramanmaraş'ın bu projeyle Avrupa Konseyi Bölgeler Ödülü'nü kazandığını vurguladı.

''YOKSULLUĞUN OLMADIĞI BİR ÜLKE...''

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Genel Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de, 2023 yılına gelindiğinde yoksulluğun olmadığı bir Türkiye Cumhuriyeti oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Mikro krediyi 26 il ve 35 şubede faaliyete geçirdiklerini dile getiren Akgül, şunları anlattı:

''Bu konferansın ilkini 2003 yılında İstanbul'da gerçekleştirmiştik. İkincisini ise bugün projenin en güzel uygulandığı ve katıldığı, Avrupa Konseyi Bölgesel Yönetimler Ödülünü alarak önemli bir başarı elde eden Kahramanmaraş'ta yapıyoruz. Mikro krediyi Türkiye'ye tanıtmak için 2003 yılında başladık, ilk olarak da pilot bölge olarak Diyarbakır'da krediler verdik. Bugün geldiğimiz nokta ise gerçekten inanılmaz. 26 il ve 35 şubede faaliyet gösteriyoruz. Şimdiki hedeflerimizden birincisi 2010 yılında 81 ile ulaşmak ve her ilde bu krediye ihtiyaç duyan kadınlarımızı üretime dahil etmek. İkincisi ise 2023 yılına gelindiğinde yoksulluğun olmadığı bir Türkiye devleti oluşturmak.''

''YOKSULDAN PARA KAZANMAYI AHLAKSIZLIK SAYIYORUZ''

Akgül, mikro kredide faiz uygulanmadığını hatırlatarak, ''Biz yoksuldan para kazanmayı ahlaksızlık sayıyoruz ve bu nedenle mikro kredi uygulamasında faiz yok. Yine ne teminat isteniyor, ne mahkeme ne de haciz uygulamaları mikro kredinin içerisinde var. Mikro kredi tamamen güvene dayalı bir proje. Güvenimizin boşa çıkmadığını, verilen kredilerin yüzde yüzlük dönüşümü ile anlıyoruz'' dedi.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise projenin önemine değinerek, uygulandığı ülkede ve şehirde dilenci kültürünü yok edecek nitelikte olduğunu kaydetti.

Yoksulluğun hala çağımızın en büyük ayıbı olduğunu ifade eden Tanılır, mikro kredi uygulamasıyla hem üretimin ilk basamağını oluşturan küçük girişimcilerin desteklendiğini hem de istihdama katkıda bulunulduğunu ve yoksulluğun azaldığını vurguladı.

''ARTIK, EVİMİN ÇATISI AKMIYOR''

Mikro Kredi Projesi'nden aldığı küçük çaplı yardımla iş kuran kadın girişimci Hatice Berket ise yoksulluğun değil çalışmamanın utanılacak bir şey olduğunu söyledi. Aldığı kredi ile kırmızı biber ticaretine başlayan Bekret, şunları söyledi:

''Ben ağlamak yerine gülmek istiyorum. Yoksulluk nedeniyle önceden çok ağladım, ama şimdi ağlamıyorum. Çünkü aldığım krediyi iyi kullanarak çalıştım ve bugün dilediğimi yapabiliyorum. Önceden ayakkabı alamıyordum, evimin çatısı akıyordu, çocuğum bir şey istediğinde yok diyordum. Şimdi kazandığım parayla evimin çatısını da yaptım, ayakkabı da alabiliyorum. Yoksul insanları da bu yöne teşvik ediyorum.''
Konuşmaların ardından, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Sergi Salonunda ''Mikro kredi Ürünleri Fuarı''nın açılışı yapıldı. Aldıkları kredilerle kendi işlerini kuran kadın girişimcilerin ürünlerinin sergilediği fuarın açılışına, AK Parti Milletvekili Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da katıldı.