kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakanlıktan tuhaf açıklama!

ANKA
Giriş Saati : 28.11.2008 11:51
Güncelleme : 28.11.2008 18:05
Yeni Haber
Çevre ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Karatay ilçesinde bir çocuğun kolları ve bacaklarının yanmasına neden olan kimyasal atıkların "tehlikesiz atık" olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Konya İl'i Karatay İlçesi Hacı Yusuf Mescit Mahallesi Yeni Marangozlar Sanayi Siteleri arkasında Mevlevi Sokak ve Battal Gazi Sokak üzerinde bulunan boş arazide yaklaşık iki ay önce rastlanan yanan atıkların TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Raporuna göre, "tehlikesiz atıkö olduğu belirtildi.
Konya İl Müdürlüğünce 11 Eylül tarihinde alınan numunelerin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde analiz ettirildiği belirten Bakanlık, rapor hakkında şu bilgileri verdi:

"Raporda, yanmanın uzun zaman önce söz konusu alana atılmış olabileceği tahmin edilen demir ve çelik atıktan kaynaklandığı ifade edilmektedir. Atık numunelerinde siyah renkli olan ve 'yanmamış' olarak kodlanan numune elementel demir içermektedir. Ancak 'yanmış' olarak kodlanan numunede ise demir oksit bileşenleri (Fe2O3,Fe3O4) bulunmaktadır. Pyrophoric demir, düşük sıcaklıklarda kendi kendine yanar ve atmosferik koşullarda demir oksit bileşiklerine dönüşmektedir.

Söz konusu atık içinde karbon kaynağı varlığı tespit edilmiştir. Oluşan demir oksit bileşikleri karbon kaynağı ile aynı ortamda bulunduğunda ve ortam ısısı yeterince yüksek ise, karbon metal oksit bileşiklerindeki oksijenle birleşir ve elementel demire dönüşmektedir. Hali hazırda henüz ısısı yüksek olan siyah renkli olan 'yanmamış' kısımda yukarıda belirtilen reaksiyon devam etmektedir. Yanmış olan yüzeyde ise reaksiyon tamamlanmıştır. Bu reaksiyon demir çelik endüstrisinde çeliğin karbon içeriğinin kontrol edilmesinde kullanıldığı tespit edilmiştir.ö
Bakanlık ayrıca, söz konusu alanın etrafının dikenli telle çevrildiğini, gerekli güvenlik tedbirleri alındığını belirterek, atığın bertaraf şekli belirlenmesinin ardından kaldırılacağını kaydetti.

Yeni Marangozlar Sitesi'nde yaklaşık iki ay önce köpekten kaçarken boş arazide içeriği henüz belirlenemeyen bir katı atık maddeye temas eden 14 yaşındaki Hüseyin Doğan'ın el ve ayaklarında yanıklar meydana gelmişti. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Doğan, yoğun bakıma alınmıştı.