kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yargıda "Göster kızım" dönemi

İHA
Giriş Saati : 28.11.2008 13:47
Güncelleme : 28.11.2008 18:30
Yeni Haber
Adalet Bakanlığı'nın Türkiye'deki 225 ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerine kurduğu kamera sistemi sayesinde, duruşmalar görüntülü kayıt altına alınacak.

Adalet Bakanlığı tarafından yargının hızlandırılması için yüzde 75'i Avrupa Birliği katkılarıyla alınan kamera ve ses sistemlerinin kurulmasına başlandı. Türkiye'deki 133 ağır ceza merkezinde 225 ayrı ağır ve çocuk ceza mahkemesinde kurulacak sistem sayesinde, tüm duruşmalar kayıt altına alınıp ilgili duruşma salonları arasında eş zamanlı iletişim ve canlı görüşme imkanı doğacak.

Bundan sonra zabıt katipleri duruşma salonunda yazmak yerine görüntü yönetmenliği yapacak. Taraflara ise duruşma zaptı yerine CD'ler verilecek. Türkiye'nin her bir köşesinden sanıklar, ifade için o ilden bu ile taşınmak yerine tutuklu bulundukları ildeki ağır ceza mahkemesinde hakim karşısına çıkacak. Görüntülü sistem sayesinde mahkemeler arasında telekonferans sistemi yapılacak. Yurt dışındaki kişilerin Türkiye'ye gelmeden ifadelerinin alınmasına da imkan sağlayan Ulusal Yargı Ağı (UYAP) ile bağlantılı olan sistem sayesinde, hakim ve avukatlar tanıkları görebilecek ve soru sorma imkanı sağlanacak. Bundan sonra hakimler, "Yaz kızım" değil, "Göster kızım" diyecek.

İlk olarak Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kurulan sistem sırasıyla diğer 4 ayrı ağır ceza mahkemesinde de faaliyete hazır hale getirilecek. 360 derece dönebilen kamera ile donatılacak duruşma salonlarına mahkeme heyeti başkanı, savcı, taraf avukatları, sanıklar ve şahitler için 7 ayrı mikrofon ve ses mikseri kurulacak. Şu ana kadar 30 ildeki çalışmaların bittiği belirtilirken, sistemin diğer illerdeki ağır ceza mahkemelerinde de kurulduktan sonra tam manasıyla aktif hale geleceği ifade edildi.
Sistem için bilgi işlem uzmanları ve katipler bakanlık tarafından düzenlenen kursa gönderilecek. Bilindiği gibi görüntülü sistem, ilk olarak Hrant Dink davasının görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kullanılmaya başlanmıştı.