kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye-Ermenistan ikili zirvesi bugün

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
23.11.2008
Dışişleri Bakanı Babacan, Ermeni mevkidaşı Nalbandyan'ı Boğaz'da ağırlayacak. İkili ilişkilerdeki yeni açılım yemekte masaya yatırılacak..
Türkiye-Ermenistan açılımında yeni bir adım atılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, milli maç çerçevesinde 6 Eylül'de Erivan'ı ziyaret etmesi ve New York'ta bakan düzeyinde yapılan görüşmenin ardından Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, bugün İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la bir araya gelecek. Bakanlar Nalbandyan ve Babacan, ikili ilişkilerde açılım sürecini Boğaz kenarında devam ettirecek. Babacan'ın, Nalbandyan'ı akşam yemeğinde Çırağan Oteli'nde ağırlaması beklenirken gündeminde ise Kafkaslar'dan Karadeniz'e uzanan geniş bir mönü olacak:

* 1915 iddialarının araştırılması.
* Sınırların aşamalı olarak açılması.
* İlişkilerin normalleştirilmesi için Tiflis büyükelçilerinin karşılıklı akredite edilmesi.
* Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki diyalog sürecinin devamı.
* Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun (KİİP) kurumsallaşması için atılacak adımlar, Gürcistan krizinde son durum.
* KEİ'nin tanılırlığının artırılması.

ÖNCE İKİLİ SONRA ÜÇLÜ
Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliğine hazırlandığı KİİP'in kurumsallaşması için somut adımın 2009 başında atılması bekleniyor. Nalbandyan ile görüşmesinin ardından Babacan, aralık ayı başında Azerbaycan'a gidecek ve üçlü diyalog sürecini hızlandırmaya çalışacak. Azerbaycan- Ermenistan arasında kesintisiz diyalog sürecinin başlamasının ardından da KİİP'in kurumsallaşması bekleniyor.

PATRİK'E ÖZEL ZİYARET
Nalbandyan, İstanbul'da KEİ Dönem Başkanı olarak KEİ sekreteryasını ziyaret edecek. Bakanın hasta olan Patrik Mesrob II'yi de odasında ziyareti bekleniyor.