kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Altı yıllık başkanlık süresine onay

Giriş Saati : 19.11.2008 12:56
Güncelleme : 19.11.2008 23:08
Yeni Haber
Rusya'da başkanlık görev süresinin altı yıla çıkarılmasını öngören anayasa değişiklik teklifi Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da kabul edildi. 2009'da Başbakan Vladimir Putin'in Kremlin'e yeniden oturmasını sağlayacak değişikliğin bir parçası olarak görülen düzenleme parlamento süresini de beş yıla çıkarıyor. Yasanın Parlamentonun üst kanadı Federal Konsey'de de onaylanmasının ardından Kremlin'in imzasına sunulacak.

Kremlin'in önerdiği değişiklik lehine 357 milletvekili oy verirken, Liberal Demokrat Parti (LDPR) 57 milletvekili ile değişikliğe karşı çıktı. LDPR Başkanı Vladimir Jirnovski, partisinin karşı yönde oy kullandığını ifade ederek, "Bizim daha önce verdiğimiz teklif hiç bir gerekçe gösterilmeden reddedildi." dedi. Jirnovski daha önce verdiği teklifte Duma milletvekili sayısını 450'den 300'e indirilmesini, Federal Konsey'in iptalini ve başkanlık süresini de yedi yıla çıkarılmasını önermişti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, kendi görev süresini kapsamayacak öneriyi ulusa sesleniş konuşmasında dile getirmişti.

Medvedev mevcut mali kriz ve diğer sorunlarla sürdürülen mücadele siyasi öngörülebilirliğin önemine işaret etti. Dün Rusya'nın İzhevsk şehrinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Medvedev, süre değişikliği ile ilgili kararın aniden gelişmiş bir düşünce olmadığını, üzerinde iyi düşünüldüğünü söyledi. Medvedev, "Bu değişiklik önersini beş yıl önce de düşünüyordum. Ancak şartlar şimdi elverdiği için bunu gündeme getirdim." dedi.

Tüm siyasi sistemlerin politikacılar tarafından kurulduğuna dikkat çeken Medvedev, "Bu düzenler yukarıdan bir yerden gelmiyor. Tüm dünyada anayasal değişiklikler yapılıyor. Hatta tüm anayasa bile değiştirilebiliyor. Bazı ülkeler bunu sıklıkla yapıyor, bazıları da nadiren. Rusya burada dengeli adımlarını koruyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN