kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kızıl ordu kazan kaldırdı

Giriş Saati : 19.11.2008 10:53
Güncelleme : 19.11.2008 23:08
Yeni Haber
Rusya ordusunda yapılması planlanan reformlara emekli generaller sert tepki gösterdi. Reformların ordunun caydırıcılığını yok edeceğini savunan generaller Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'dan paketi geri çekmesini, aksi durumda hakkında dava açılmasını talep etti.

Rusya'nın 'Argument i Fakti' gazetesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan emekli general Vladimir Kvaçkov, "Bu reform değil. Ordunun yok edilmesini reform olarak nitelendiremezsiniz." eleştirisi getirdi.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarafından Şubat 2007'de bakanlığa getirilen Federal Vergi Dairesi eski Başkanı olan Serdyukov orduda harcamaları kontrol altına almaya çalışıyor. Bakan ordu için yapılan konutlarda yaşanan yolsuzluklar nedeni ile üst düzey görevliler hakkında soruşturma başlatmıştı. Serdyukov 11 Kasım'da da orduda önemli reformları öngören bir paket açıklamıştı. Yüzlerce generalin görevine son vermeye hazırlanan bakan, Kızıl Ordu da indirime gidecek. Görevli subayların sayısı 355 binden 150 bine inerken, askeri enstitülerin sayısı da yüzde 80 azaltılacak. Bu önümüzdeki üç yıl içinde yüz binlerce askerin sivil hayata döneceği anlamına geliyor.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı emekli general Viktor İlyuhin ve yine emekli bir general olan Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı Leonid İvaşov da kazan kaldırılan toplantıda yer aldı. Basın toplantısında açıklamada bulunan generaller orduda reformun gerekli olduğunu, ancak Serdyukov'un önerdiği değişiklik modelinin Rus ordusu için yıkıcı olacağını savunuyor. Daha önce Serdyukov'u 'mobilya pazarlamacısı' diyerek eleştiren emekli general İvaşov, bakanı görevini kötüye kullanmakla suçladı. Reform kararının değişmemesi durumunda isyan edecekleri konusunda tehditte bulunan Kvaçkov, eleştirinin dozunu artırdı. Kvaçkov; "Eğer mevcut yönetim vatanı korumak istemiyorsa, biz kendi kendimize vatanı koruyacak yol buluruz." uyarısı yaptı.

İlyuhin de konvansiyonel gücünün zayıflatılmasını eleştirerek, "Bizi nükleer gücün varlığı ile güçlü olduğumuz şeklinde ikna etmeye çalışıyorlar. Ancak nükleer silahları kullanmak mümkün değil. Ağustos ayında Gürcistan ihtilafı dışında Rusya'ya Estonya saldırsa idi, Eston birlikleri Moskova kapısına kadar gelirlerdi. Kendi topraklarımızda nükleer silah mı kullanacaktık?" değerlendirmesinde bulundu. Generaller Serdyukov'un geri adım atması için yoğun çalışmalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bunun için 13 Aralık'ta bilimsel bir konferans düzenlenerek Rus ordusunun geleceği ile ilgili çalışmalar sunulacak. 21 Aralık'ta da Rusya genelinde orduda görev yapan üst düzey komutanlar geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirecek.

Nükleer savaş gemilerinin Latin Amerika'ya gönderildiği, Gürcistan'la henüz barış anlaşmasının imzalanmadığı bir dönemde reform çabası zamanlama açısından da eleştiriliyor. Askeri uzman Aleksander Golts ordudan ayrılacak on binlerce askerin ekonomik kriz döneminde yeni bir iş bulamayacaklarına dikkat çekiyor. 100 binden fazla 30-40 yaş arasındaki askerin işsiz kalacağı uyarısı yapan Golts, Birinci Dünya savaşı sonrası işsiz kalan askerlerin Nazi Almanya'sını kurdukları hatırlatmasını yapıyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Putin'in reformlar konusunda sessiz kalmalarını eleştiren Golts, "Konvansiyonel gücün azaltılması yönündeki çalışmalar NATO ve özellikle de ABD'ye karşı durabilme kapasitesinin olmadığı anlamına geliyor. Kremlin'in nükleer kapasiteyi kullanmak için hazır olduğu ya da kullanabileceği konusunda kimse emin değil. Ya da devlet yetkilileri ABD ve NATO'nun Rusya açısından bir tehdit olmadığını düşünüyor olabilir. Kremlin'deki liderler ve Savunma Bakanlığı bunu halkın önünde ifade etmekten çekiniyor da olabilir." dedi.

CİHAN