kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Elektrik enerjisini akıllı tüketene ödül!

Giriş Saati : 13.11.2008 17:30
Güncelleme : 13.11.2008 17:56
Yeni Haber
Danimarka'nın en büyük iki partisi Liberal Parti ve Sosyal Demokrat Parti elektrik enerjisini bilinçli bir şekilde kullanan tüketicileri ödüllendirmek için harekete geçti. İki parti tarafından hazırlanan yasa teklifine göre çevre bilinciyle hareket eden örneğin geceleri veya rüzgar türbininin çok elektrik ürettiği rüzgarlı günleri kollayarak elektrikli ev aletlerini kulllanmaya özen gösterenlere normalden ucuza elektrik satılacak.

Liberal Parti Sözcüsü Lars Christian Lilleholt "bu teklif ile elektrik enerjisini akıllı bir şekilde kullananları ödüllendirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bununla beraber teklifin hayata geçmesi için tüketilen elektrik enerjisi miktarı ile elektriğin günün hangi saatte kullanıldığını gösteren yeni bir sayacın kullanılması gerektiği belirtiliyor. Akıllı sayaç olarak adlandırılan söz konusu sayaçların halihazırda ülkede yüzbinlerce evde takılı olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan çamaşır ve bulaşık makinesi gibi teknolojik ürünlerin zaman ayarlı olmasının, tüketicilere bu konuda avantaj sağladığı ve bu makinelerin örneğin sadece geceleri çalışmaya programlanabileceğine işaret ediliyor. Sosyal Demokrat Parti'den Kim Mortensen ise elektrik tüketiminin özellikle elektrik şebekesinde enerji fazlalığı olduğu zamanlarda yapılmasını teşvik edecek şekilde düzenlenmesini istedi.

Rüzgar enerjisi Danimarka'nın toplam elektrik enerji ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor. Elektrik Üreticisi Energinet'ten Hans Mogensen "2007 yılı içinde fazladan 100 bin saatlik rüzgar enerjisi hiç bir maliyet olmadan üretildi. Çünkü rüzgar türbinleri tüketicilerin sayaçlarından daha hızlı dönüyordu" dedi.

CİHAN