kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Irak Savaşı sona erdi"

Giriş Saati : 13.11.2008 10:00
Güncelleme : 13.11.2008 17:56
Yeni Haber
NY Times gazetesi Irak Savaşı'nın sona erdiğini ve Başkan Bush'un "vatana ihanet" suçundan yargı önüne çıkacağını duyurdu...
New York'lular her gün okudukları The New York Times gazetesini aldıklarında gözlerine inanamadı. Gazetenin manşetinde verilen haber, okuyan herkesi şoke etti. İşte o başlık; "Irak Savaşı sona erdi"

Amerika'nın en prestijli gazetelerinden biri olan The New York Times, Irak Savaşı'nın sona erdiğini duyurdu. Metro istasyonları, kalabalık caddeler ve sokaklarda ücretsiz olarak dağıtılan 14 sayfalık gazetede manşetten verilen bu haber, okuyan herkesi şoke etti.

Yaklaşık 1.2 milyon tiraj ile basılan ve sabah saatlerinde ücretsiz olarak dağıtılan gazetede dahası da yer aldı. Irak ve Afganistan'da görev yapan askerlerin geri dönmeye başladığı ve daha da önemlisi ABD'nin 43. başkanı George W. Bush'un "vatana ihanet" suçlamasıyla yargı önene çıkarılacağı kaydedildi.

Ancak gerçek gazetenin yayımlanma tarihinde gizliydi. 4 Temmuz 2009, Cumartesi yani ABD'nin Bağımsızlık Günü tarihli gazete, bir grup liberal tarafından hazırlanmıştı. Kendilerini "Yes Men" olarak tanımlayan grup, 6 aylık çalışma sonrasında hazırlanan gazeteyi, 1.2 milyon New York'luya ulaştırmayı başardı. Aynı zamanda bir de internet versiyonu hazırlanan ve http://www.nytimes-se.com/ sitesinden yayımlanan gazetede, "Askeri helikopterler, Saddam Hüseyin'in Bağdat'taki eski kalesinde askerleri ve ekipmanları almaya başladı", "Eski Dışişleri Bakanı Rice, yaşananlardan dolayı özür diledi", "Halk sokaklarda savaşın sona ermesini kutluyor" şeklinde haberler de yer aldı.

The New York Times'ın kalıplarıyla birebir uyuşan sahte gazetede, yerel, ulusal, uluslararası, iş dünyasına ait haberlerin yanında köşe yazıları ve düzeltmelere de yer verildi. Bu arada yayımlanan reklamlar arasında; benzinle çalışan araçların üretici firmalar tarafından geri toplatıldığına işaret eden reklamlar da bulunuyordu.

Gazetenin yazarlarından Bertha Suttner, "Bu kez nasıl her zamankinden daha fazla ileri gidebileceğimizi gösterdik" şeklinde konuştu. Basın camiasına ilişkin görüşlerin ele alındığı Poynter Institute'ye ait web sitesinde bir basın duyurusu kaleme alan Suttner, "Bir şeyler yapmaları için seçtiğimiz Obama ve diğer tüm Demokratların ne yaptığından emin olmamız gerekiyor. 8 hatta 28 yıldır cehennemi yaşadıktan sonra cenneti hayal etmeye başlamaya ihtiyacımız var" dedi.

Öte yandan gerçek The New York Times adına açıklamada bulunan Catherine J. Mathis, "Bu tamamen sahte bir Times baskısıdır. Olayla ilgili kapsamlı bir çalışma başlattık" ifadelerini kullandı.

Sokakta dağıtılan gazeteyi okuyanların yorumlarını ve ilk tepkilerini video kamera aracılığıyla görüntüleyen ve bunu internetten yayınlayan grup üyelerinin objektifine takılan yorumlar arasında, "Buna inanamıyorum. Savaş bitti, ha. Vay be!" ve "Amerika'ya değişimin geleceğini biliyordum ancak bu kadar da hızlı olacağını tahmin etmemiştim" gibi ifadeler yer alıyor.

İHA