kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uyuşturucu kartellerinin savaşında 4 bin 500 kişi öldü

Giriş Saati : 13.11.2008 10:51
Güncelleme : 13.11.2008 17:55
Yeni Haber
Meksika'da uyuşturucu kartellerinin savaşında, yılbaşından beri 4 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Meksikalı yetkililer, dün ülkenin kuzeyindeki Culiacan'da kartellerden birine ait bir çiftlikte çalışan 27 tarım işçisinin silahlı kişilerce kaçırıldığını ve bunun çetelerin birbirine meydan okuduğunun yeni bir göstergesi olduğunu söylediler.

Yetkililere göre, yılbaşından beri çetelerin savaşlarında 4 bin 500'den fazla kişinin öldürüldüğü ülkede 3 uyuşturucu karteli sık sık çatışıyor. Ciudad Juarez, Sinaloa ve Meksika Körfezi kartelleri, büyük bölümü ABD'ye gönderilen uyuşturucunun denetimini almak için sürekli mücadele halinde.

Uzmanlara göre, dünyada yılda üretilen 950 ton kokainin büyük bölümü ABD'deki müşterilere gidiyor. Kokainin büyük bölümü Latin Amerika ülkelerinden gönderiliyor.

Karteller, özellikle ülkenin ABD ile sınırının bulunduğu kuzeyde savaşıyor.
Kartellerin en eskisi olan Ciudad Juarez'in faaliyet gösterdiği Ciudad Juarez kenti, ülkenin en tehlikeli kenti olarak görülüyor. Kentte yılbaşından beri 1300'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hemen her gün kafası kesilmiş, kolu ya da bacağı koparılmış, yakılmış, işkence izleri taşıyan cesetlerin bulunduğu Ciudad Juarez'den sonra en tehlikeli kent Tijuana.

Kartellerin ABD ve Avrupa pazarlarında ve uyuşturucu üretilen ülkelerde ''temsilcileri'' bulunduğu için konunun artık uluslararası suç haline geldiğini düşünen Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon'un hükümeti, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için önlemleri artırdı.

Bu önlemler sonuç verdi ve hükümetin kararıyla uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele operasyonları için ülke genelinde 36 bin asker ve polis konuşlandırılmasının ardından son haftalarda çok sayıda uyuşturucu kaçakçısı yakalandı ve önemli miktarda silaha el konuldu.

Ancak uzmanlar, kartellerin öldürülen ya da gözaltına alınan üyelerinin yerini hemen doldurduğunu, bu nedenle kartellere vurulan darbenin yeterince güçlü olmadığını düşünüyor.