kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Kasabanın yeni şerifi

BDDK Başkanı Bilgin kılıçları çekmiş! Eğer öyle olmasaydı başta kamu, arkasından bankacılık sektörü, sonra da köşe yazarlarını hizaya çekmeyi dener miydi? Herkesi böylesine sert eleştirir miydi?
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'i Active Academy 6. Uluslararası Finans Zirvesi' nde dinlerken irkildim. Geçmiş dönemler aklıma geldi ve "İşte kasabanın yeni şerifi" dedim.
Dönem dikkatli olma dönemi!..
Bilgin açıktan eleştiriyor. En ağır eleştiri ise AK Parti Hükümeti'ne dönük yapılıyor. Uyarılar az buz değil.
İlk eleştiri, "mevduat garantisi" konusu.
Mevduat garanti yetkisinin doğrudan TMSF, dolaylı olarak BDDK'dan alınarak Bakanlar Kurulu'na bırakılmasını doğru bulmuyor. Bilgin, geçmişe gönderme yaparak , "Ahlaki erezyona izin vermem. Yetki düzgün kullanılmazsa müdahale ederim!" diyor.
Yetmiyor, kılıcını bir daha çekiyor,
Hükümete ikinci uyarı rating konusunda geliyor. Bilgin, "İzlanda'nın notunun Türkiye'den yüksek olmasını düşündürücü buluyorum" derken hepimizi ama başta iktidarı düşünmeye itiyor.
Doğru söze ne denir?
Anlaşılan o ki, kamu bankaları ile BDDK arasında müthiş bir uyum ve işbirliği var. Kamu bankaları ile bürokratlar arasındaki dayanışma sürüyor. Bilgin, galiba banka kârlarının dağıtılmaması tavsiyesine uyan kamu bankaları yöneticilerine bu yüzden teşekkür ediyor.
Ne diyelim!
Bu konu çok tartışılır.
Ancak asıl uyarı 49 bankanın kıran kırana rekabet ettiği bankacılık sektörüne!
BDDK bankalara, "Ayağınızı yorganınıza göre uzatın! Bankanızın pasif yapısınının miktar ve dağılımı ile aktif yapısının miktar ve dağılımındaki dengeye dikkat edin" derken ipleri çok sıkı tuttuğunun mesajını gönderiyor...
Fakat medyaya uyarı çok daha net.
Akademisyen, eski bürokrat, eski bankacı, eski yatırım uzmanı olan topyekün köşe yazarlarının tümü eleştirilerden payını alıyor.
Hayırlı olsun!
Keskin sirke küpüne zarar verir!
Bu da bizden!
Ekonomi, "güven" ister. Güveni sağlayacak siyasetçi ortalıkta görünmüyor.
BDDK ise yapılması gerekeni yapıyor. "Dümenin başındayım. Kafa karıştırmayın" diyerek bilgi kirliliğini önlemeye çalışıyor.
Kolay gelsin!