kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan ve İtalya lideri Berlusconi’nin ortak basın toplantısı sıcak bir havada geçti.

Türkiye-İtalya işbirliği omuz omuza sürecek

YASEMİN TAŞKIN
13.11.2008
İki ülke arasında ilk kez düzenlenen hükümetlerarası zirve dün İzmir'de yapıldı. Erdoğan ve Berlusconi, Türkiye ile İtalya arasındaki dayanışmanın bundan sonra da her alanda üst düzey işbirliğiyle devam edeceğini belirttiler..
Geçtiğimiz haftalarda ev sahipliği yaptığı Kuzey-Güney Avrupa Ekonomi Forumu'nda dört cumhurbaşkanına ev sahipliği yapan İzmir, dün de İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile beraberindeki heyeti ağırladı. Erdoğan ve Berlusconi İzmir'deki zirvede Türkiye ile İtalyan dayanışmasının bundan sonra da AB'de ve her alanda omuz omuza devam edeceğini belirtti. Erdoğan zirve için dün saat 16.00 sıralarında beraberinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan olduğu halde "Ana" uçağı ile İzmir'e geldi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da ayrı bir uçakla gelip heyetlerarası görüşmelere katıldı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise bir saat sonra 5 bakanı ile birlikte zirvenin yapılacağı Swissotel Grand Efes'e geldi. Berlusconi'yi zirvenin yapılacağı otelin kapısında karşılayan Erdoğan ile 'Dostum ve yakın arkadaşım ' dediği Berlusconi arasındaki samimi ve sıcak hava dikkatleri çekti. İki Başbakan'ın başabaşa görüşmeleri sırasında bakanlar da kendi aralarında bir araya geldi. Ardından Erdoğan ve Berlusconi'nin başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmelere geçildi. Erdoğan görüşme sonrası konuğu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında İtalya'nın, Türkiye'nin AB sürecinde her zaman yanında olduğunu ve sürekli desteklediğini söyledi.

ERDOĞAN'IN EXPO ŞAKASI
Basın toplantısı renkli görüntülere de sahne oldu. Berlusconi ile geçtiğimiz temmuzda yaptığı telefon görüşmesinde İzmir'de Türkiye-İtalya zirvesini teklif ettiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: "Tabii EXPO 2015'i kazanırız diye düşünmüştüm aslında, ama kazanamadık, Milano kazandı. Dostum Silvio'ya İzmir'i gösterelim dedim. Ancak çalışma arkadaşları onu akşam karanlıkta getirdiler onu da yapamadık" dedi. Bu sözler üzerine Berlusconi'nin yüzünü kapatıp mahçubiyet jestinde bulunması gülüşmelere sahne oldu. Berlusconi ise toplantıda Türkiye için çeşitli vesilelerle görev aldıklarını ve sorumluluk üstlendiklerini söyledi. Kürsüden inerken ayağı takılan Berlusconi'yi, Erdoğan kolundan tuttu. Erdoğan konuk heyete verilen yemek sonrası G-20 zirvesine katılmak için ABD'ye gitti.