kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
AYŞE ÖZYILMAZEL

Kadının sesi yok!

Ünlüsü ünsüzü, kariyerlisi ev hanımı, genci, yaşlısı yurdumun kadınları neredesiniz? Neden sessizsiniz? Neden tepkisizsiniz? Ortalık kadınlara, genç kızlara, çocuklara tacizden geçilmiyor. Her gün yeni bir haber, yeni bir 'Şok! Şok! Şok!' vakası okuyoruz gazetelerde. Durum çok ciddi! Sanırsınız herkes delirdi. Ahlak evde yok. Vicdan dedikleri birilerine hiç mi hiç uğramamış. Utanmak mı? Öyle bir kelime çoktandır kalmamış...

NEDEN TEPKİSİZLER?
Şimdi buraya yazsam son bir aydır çıkan taciz haberlerini köşem yetmez. Yılda 15 bin cinsel taciz davası açılıyor ülkemizde. Ki bunlar da dile gelebilenlerin sayısı. Görünmeyenler daha da fazla. Durumun ciddiyetini fark etmek hiç de zor değil. Her gün şöyle bir gazetelere göz atmanız yeter. O zaman soruyorum sayın okur: Nerede bizim kadınlarımız? Nerede kadın derneklerimiz? Nerede ünlü güzellerimiz? Niçin kimse elini taşın altına sokmak istemiyor? Birkaç kadın köşe yazarı dışında kimseciklerden ses seda çıkmıyor? Nasıl oluyor da benim kadınlarım sağlam bir gürültü koparamıyor? Diyelim o Abdurrahman Dilipak denen adam cinsel tacize uğrayan 14 yaşındaki küçük kızı koruyan Müjde Ar ve Aysun Kayacı'ya 'pornocu, ensest ilişkiye giren lolita takımı..." gibi hakaretler edebilirken, benim diğer ünlü kadınlarım nasıl tepki vermiyor? Hatta tepkisizliği kendilerine nasıl yedirebiliyor?

3 MAYMUNU OYNARSAK
Şakır şukur tuvaletler giymekle, seksi pozlar vermekle, reyting toplamakla, en zengin adamı tavlamakla kadın olunmuyor. Bu gibi durumlarda susmak kimseyi bir adım ileri götürmüyor. Albüm satmakla, en iyi filmde rol kapmakla hayatta amacı olan insanların ruhu tatmin olmuyor. Yaşadığın toplumun sorunlarını görmezden gelirsen, kılını bile kıpırdatmazsan hayatın boşa geçiyor. Ama anladım ki bunu bir-iki ünlü kadın simamız dışında kimse anlamıyor. Kimse sorgulamıyor, kimse umursamıyor, kimse kendini ortaya atmıyor. Yazık, çok yazık oluyor... Onlara dokunmayan yılanlar bin yaşıyor. Sözüm sadece ünlü kadınlara mı? Hayır! Ünlüsü, ünsüzü hepimize. Biz birlik olmazsak, biz sadece haberleri okurken 'Vah vah' çekip sonra üç maymunu oynarsak bizim çocuklarımızın başına daha neler gelecek... Bu düzen değişmeyecek, kimse bizim yerimize çaba göstermeyecek. İnanın ki yazık çok yazık oluyor. Haberler çoğalıyor, sesler kısılıyor. Olmuyor, olmuyor... Kadının adı olması için önce sesinin çıkması gerekiyor.