kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hasar tespiti başladı

Giriş Saati : 13.11.2008 10:31
Güncelleme : 13.11.2008 22:03
Yeni Haber
Kayseri'de dün meydana gelen ve merkez üssü Kocasinan ilçesinin Güneşli beldesi olan 4,9 büyüklüğündeki depremin ardından beldede hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Dün saat 16.03'de Güneşli beldesinde meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremde, beldedeki 20 dolayında evde hafif ve orta derecede hasar meydana gelmiş, Güneşli beldesinde 2, Kızık köyünde ise 1 caminin minaresi hasar görmüştü.

Güneşli beldesinde evlerinde hasar oluşan bazı aileler geceyi yakınlarının evlerinde ve otomobillerde geçirdi. Bazı aileler de kendi yaptıkları barakalarda geceledi. Güneşli beldesine gelen Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı.

Öte yandan Güneşli beldesine gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, hasar gören evlerde incelemelerde bulundu. Özhaseki, ''bize düşen ne varsa yerine getiririz. Olayda can kaybının olmaması bizi sevindirdi. Ekiplerimiz çalışmalara başlayacak. Minarelerin hasar gören bölümleri onarılacak'' dedi.

KAYSERİ'DE 6 ARTÇI SARSINTI OLUŞTU

Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde dün meydana gelen orta şiddetli depremin ardından hafif şiddette 6 artçı sarsıntı oluştu.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, dün yerel saatle 16.03'te merkez üssü Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinin yaklaşık 7 kilometre güneybatısı olan 4.9 büyüklüğündeki, orta şiddette depremin ardından büyüklükleri 2.8 ile 3.5 arasında değişen çok hafif şiddetli 6 artçı sarsıntı meydana geldi.

Kayseri'de, 31 Ekim 2008 ile 12 Kasım 2008 arasında büyüklükleri 2.8 ile 3.7 arasında değişen, merkez üssü Güneşli beldesi olan 5, Bünyan ilçesi olan 1 deprem meydana gelmişti.

KAYSERİ, 68 YIL SONRA EN BÜYÜK DEPREMİNİ YAŞADI

Kayseri, deprem ölçümlerinin yapılmaya başlandığı 1940 yılından sonra ikinci kez büyük bir deprem yaşadı. 1940 yılında 5.3 ve 5.2 şiddetinde depremin meydana geldiği şehir dün merkezi Kocasinan ilçesine bağlı Güneşli kasabası olmak üzere 4.9 şiddetindeki depremi hissetti.

Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Adnan Evsen, Kayseri'nin geçmişte çok büyük depremler yaşadığını halk anlatımları ve kayıtlara geçen bilgilerle öğrendiklerini, ancak 1940 yılına kadar olan depremlerin şiddetinin bilinmediğini açıkladı. Evsen, 1940 yılında Kayseri'de 5.3 ve 5.2 şiddetinde iki deprem yaşandığını ve 68 yıl sonra bu ölçüme yakın bir depremin Güneşli Beldesi'nde ve bütün Kayseri'de hissedilecek şekilde olduğunu söyledi. Evsen, Kayseri'de meydana gelen depremle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Afrika plakasındaki hareket Anadolu'yu etkiliyor. Yeraltındaki hareketlilikle birlikte Mersin Tarsus'tan başlayan Ecemiş fay hattını beraberinde harekete geçirdi. Ecemiş fay hattının Kayseri'ye uzanan kısmı ise Sarıoğlan ilçesi ve Sivas'ın bir bölümüne kadar devam etmektedir. Bu hattaki hareketlilik nedeniyle 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Artçı sarsıntıları devam etmektedir."

Kayseri'nin 3. derecede deprem bölgesi içerisinde yer aldığını hatırlatan Adnan Evsen, fay hattındaki hareketliliğin devam edeceğini ve Kayseri halkının da depremle yaşamaya alışması gerektiği uyarısında bulundu. Yapılan bazı açıklamada, Kayseri'de en etkili deprem şiddetinin 6 olarak gerçekleşebileceğinin doğruluğuna işaret eden Evsen, "Bunu, 'Kayseri'de 6 şiddetinde deprem olacak, bekleniyor' gibi algılamak doğru değildir" diye konuştu.

YAMULA BARAJI ETKİLENMEDİ

Kayseri'nin kuzey batısında yer alan ve uzunluğu 70 kilometreyi bulan Yamula Barajı'nın depreme neden olmadığı bildirildi. Kızılırmak üzerine kurulan barajın deprem merkez üssü olan Güneşli'ye yakın olması depreme neden olabileceği şekilde değerlendirilmişti. Aynı zamanda Devlet Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü'nde Jeoteknik Hizmetler ve YAS Şube müdürlüğünde çalışan Adnan Evsen, barajların depremlere neden olmadığını ve sebebiyet vermediğine dikkat çekti. Dünyanın hareket halinde olduğunu ve plakların birbirleriyle irtibatlı olmasından dolayı depremin meydana geldiğine işaret etti.

(AJANSLAR)