kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Histanbul’un yönetmenleri Övül-Mustafa Avkıran.

Sert, kışkırtıcı, derinliği olan işlerle uğraşıyoruz

31.10.2008
-İstanbul'dan Histanbul'u yaratma fikriniz nasıl oluştu?
-Övül Avkıran:
Öncelikle 10+, 5. Sokak Tiyatrosu'nun yeni adı... Ama biraz daha farklı; Mustafa'yla ürettiğimiz işlere yeni bir ad koyarak yolumuza devam etmek istedik.
5. Sokak Tiyatrosu 2001 yılından bu yana Hollanda'yla işbirliği içinde. Bu ortak çalışmalarımızın ardından bize yeni bir öneri sundular. "Hollanda seyircisi sizi tanıdı, işlerinizi de biliyor ama geldiğiniz yeri bilmiyor, bize İstanbul'u anlatın," dediler. Bu çok heyecan vericiydi ama aynı zamanda bizim için de şaşırtıcıydı. Bize resmen bir sipariş geldi. "Tamam," dedik ama biz nasıl bir İstanbul'u anlatmalıydık? Çünkü onların anlattığı İstanbul'la ilgilenmiyorduk. Sancılar yaşadık tabii ve kendi İstanbulumuzu anlatmalıyız diyerek yola çıktık.

-Peki onların istediği İstanbul, nasıl bir İstanbul'du?
-Ö.A:
Onlar İstanbul'un eğlence kültürü üzerinden bir iş istediler. Sanırım biz bunu altüst ettik oyunda. Çünkü bizim bünyemize aykırı. Tavrımız var, toplumsal meselelerden, sorunlardan yola çıkarak iş üretiyoruz. Seyirciyi de sarsmak ve kışkırtmak üzerine iş yapıyoruz.
-Mustafa Avkıran: Onların oradan gördüğü İstanbul'un zemini bizim İstanbulumuzda yaşayanlarla aynı zemin değil. Kaldı ki bizler de aynı yerdeyiz ama hepimizin İstanbul'u farklı.
İstanbul, o yüzden sonsuza kadar bakire, o yüzden yedi tepesi var... Bütün bu sorular bizim bu projeyi yapmamıza neden oldu.

- Histanbul'da İstanbul bir kadınla özdeşleştiriliyor, neden?
-M.A:
Bilinçli olarak bu metaforla uğraşıyoruz. Üstünden geçilen, kullanılan, tecavüz edilen, hor görülen bir şey olarak betimlenmiş. Kadının kimliği birileri tarafından değiştiriliyor, kullanılıyor, hor görülüyor ama güzelliği anlatılacaksa da kadınla betimleniyor.
Havası değişince, fahişeye benzetiliyor.
Seçimimiz tesadüf değil... Oyunu Bozuyorum'u seyredenler için Histanbul'u seyretmek manalı olabilir.