kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Rick Astley

Şöhret, bir jenerasyon sonra internetle geldi!

Yaprak Aras Şahinbaş
31.10.2008
20 yıldır hiçbir ödüle aday gösterilmeyen Rick Astley, MTV Müzik Ödülleri'ndeki 'en iyi sanatçı' adaylarından biri. Astley'nin rakiplerine karşı kozu ise 1987 tarihli şarkısı!..
Bir gün bir web sitesine giriyorsunuz ve ekranın köşesinde şöyle bir mesaj görüyorsunuz: "Şok şok şok! Britney Spears'in son klibinden çok özel görüntüler!" Link'e tıklıyorsunuz ve bir anda karşınıza bir klip çıkıyor; genç bir delikanlı, bebek yüzünden hiç beklenmedik toklukta bir sesle şarkı söyleyip dans ediyor.
20'li yaşların başındakilere göre 'komik sesli bir adam, demode kıyafetlerle, berbat bir şarkı söylüyor ve tuhaf danslar ediyor'. Ama Blue Jean'lerle, Smash Hits'lerle büyüyen bir X jenerasyonu üyesi olan benim için, 'nostaljik'. Çünkü ekrandaki kişi 1987 yılında liste başı olan şarkısı Never Gonna Give You Up'ı söyleyen Rick Astley. Video bitince ekranda şöyle bir yazı beliriyor: 'Rick roll edildiniz!' Belli ki 'tufaya düşürülmüşüm'; bu bir şaka!

25 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

'Rick rolling', bir 'internet şakası fenomeni'. Amaç, olabildiğince fazla sayıda kişiye Rick Astley'nin Never Gonna Give You Up şarkısını dinletmek. Nisan ayına kadar geçen sürede, sadece Amerika'da 18 milyon kişi 'rick roll' edildi. Youtube, 1 Nisan şakası olarak bütün video'larını bu klibe bağlayınca da iş iyice çığırından çıktı.
Şimdiye kadar 25 milyon kişinin izlediği Never Gonna Give You Up, gerçek hayatta da etkisini gösterdi. New York Times gazetesi, Eastern Washington Üniversitesi'nin basketbol karşılaşmasının şarkı söyleyip dans eden biri tarafından yarıda kesildiğini bildirdiğinde, 'rick roll' edilmiş oluyordu.
Birçok radyo istasyonu dinleyicilerden gelen Rick Astley isteklerine karşı koyamayarak, BBC 6 ise kendi isteğiyle haber saatinde Never Gonna Give You Up'ı çalarak bu furyaya 'alet oldu'.
Rick Astley'nin şarkısı, Scientology tarikatına karşı gösteriler düzenleyen Anonymous adlı grupça da çok benimsendi.
Şarkı, grubun marşına dönüştü. Scientology kiliseleri önündeki protestolarda Never Gonna Give You Up söylendi.
'Rick rolling'in 'tatlı bir internet fenomeni' olarak, diğer furyalar gibi online tarihin ağları arasında unutulup gitmesi beklenirdi. Ama Rick Astley, hayran kulübünün ve milyonlarca 'rick rolled' kişinin oylarıyla MTV Müzik Ödülleri'nde 'en iyi sanatçı' adayı oldu. Şu anda, Britney Spears, Christina Aguilera, U2 gibi sanatçılarla aynı kategoride yarışıyor.
Astley'nin Glastonbury Festivali'nde sahneye çıkması için de bir imza kampanyası başlatılmış durumda.
İnternetin etkisi, şöhretli günlerinin üzerinden bir jenerasyon geçmiş; ismi bile unutulmuş bir sanatçıyı MTV Müzik Ödülleri'ne aday yapacak kadar büyük işte.
6 Kasım'da açıklanacak sonuçlar için oylama, internetten devam ediyor. Emre Aydın'a oy vermek için http://ema.mtv.co.uk/vote adresine girdiğinizde, eski günlerin hatırına Rick Astley'ye de oy vermeyi unutmayın lütfen! www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları