kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Bu yıl yaklaşık 28 bin hektar alan zarar gördü''

Giriş Saati : 01.11.2008 11:46
Güncelleme : 01.11.2008 19:20
Yeni Haber
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ''bu yıl 2 bin civarındaki orman yangınında, yaklaşık 28 bin hektar alan zarar gördü'' dedi.

Kahveci, yangınları önlemenin yanı sıra en kısa sürede etkili müdahale etmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini, son 3 yılda arttırdıkları arazözlerin sayısının 1001'e ulaştığını söyledi. Bu yıl anız ve zeytinlik gibi 400'ün üzerinde kırsal alan yangınına müdahale ettiklerini işaret edene Kahveci, şöyle konuştu:

''Yangınlarda zarar gören yerler ülkemizin milli kaynaklarıdır. Bunun içinde teşkilatımız kırsal alanlardaki tüm yangınlara müdahale etti. Bu yıl 2 bin civarındaki orman yangınında, yaklaşık 28 bin hektar alan zarar gördü.

Orman yangınlarının büyük bölümü insanların dikkatsizliğinden ve ihmallerinden çıkıyor. Piknikçilerin ateşi, vatandaşların anız yakması ve bahçe temizlikleri gibi unsurlar bunlara yol açıyor. Yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlerden çıkan yangın oranı hiçbir zaman yüzde 7'yi geçmemiştir. Diğer nedenlerin büyük bölümü de insan ihmali ve dikkatsizliğidir.''

HELİKOPTER SATIN ALMA HEDEFİ

Kahveci, orman yangınlarıyla mücadeleyi gelecek yıl da kara ve hava destekli sürdüreceklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Bu yıl 20 yangın helikopteri kiralamayı istedik. Yaptığımız 5-6 ihale sonucu 13 adet kiralayabildik. Ümit ederim önümüzdeki yıl 20 helikopter kiralayabiliriz. Helikopter alımı için de çalışmalarımız var. Teşkilatımıza, kiralama yerine 20 yangın helikopteri satın almayı amaçlıyoruz. Sayın Başbakanımızın talimatları da bu yöndedir. Bunlar paraya bağlı araçlar değil. Paranız hazır da olsa hemen satın alamıyorsunuz.

Siparişiniz doğrultusunda üretiliyor. Böyle süreç yaşıyoruz. Helikopter üreten şirketlerle görüşmelerimiz devam ediyor.'' Kahveci, helikopterlerin geçmişte 1550-2 bin dolar civarındaki saat ücretlerinin 8 bin dolara çıktığını, bunda küresel ısınma dolayısıyla Akdeniz ülkelerinin hava söndürme araçlarına talebinin artmasının etkili olduğunu kaydetti.

(AA)